Producția de vin a Franței va atinge cel mult 35,6 milioane de hectolitri, mai puțin decât în 2017, care a fost cel mai prost an de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit ministerului Agriculturii din Hexagon. Principalele cauze: gerul din primăvară și umiditatea din timpul verii, care favorizează bolile viței de vie, scrie BFM TV.
2021 se anunță cel mai prost an din istoria viticulturii franceze. Potrivit datelor oficiale, producția de vin ar urma să scadă cu 24 – 30% în raport cu 2020 pentru a atinge un “minim istoric”, din cauza unui sever episod de încheț în timpul primăverii.
“Cea mai mare catastrofă agronomică a acestui început de secol”
Cu o estimare între 32,6 și 35,6 milioane de hectolitri, producția viticolă din 2021 ar urma să fie inferioară celei din 2017 (35,6 milioane), un an care a fost și el marcat de un ger sever în timpul primăverii. Ori, 2017 a rămas în isgtorie ca cel mai prost an, în termeni de producție, din 1945.
În acest an au fost afectate cvasi-majoritatea bazinelor viticole din Franța de mai multe nopți consecutive de ger în primele 15 zile din aprilie, în condițiile în care via începuse să înflorească după o iarnă foarte blândă.
Ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, vorbește chiar despre “cea mai mare catastrofă agronomică a acestui început de secol”.
După gerul din primăvară, premierul Jean Castex a anunțat ajutoare în valoare totală de un miliard de euro pentru legumicultorii și viticultorii afectați.