Francesco Starace, directorul general al Enel: Măsurile luate de România pentru protecția consumatorilor de scumpirile energiei sunt incorecte și trebuie schimbate. Ne vom opune pe căi legale / Investițiile în România ar putea fi revizuite în scădere

Francesco Starace

Măsurile luate de România pentru protecția consumatorilor casnici de scumpirile la energie  „sunt incorecte și trebuie schimbate”, a declarat miercuri Francesco Starace, directorul general al grupul italian Enel, una dintre cele mai mari companii de energie din România. El a precizat că Enel se va opune pe căi legale acestor măsuri. Totodată, șeful companiei susține că și investițiile planificate în România ar putea fi revizuite, dacă măsurile rămân active.

„Uniunea Europeană a publicat, în urmă cu câteva luni, un set de măsuri numit Tool Box pe care Comisia crede că statele membre le pot pune în aplicare pentru a reduce impactul pe care îl are actuala criză a prețului gazelor naturale, fără să contravină directivelor de bază privind funcționarea piețelor în Europa. Sunt mai multe moduri în care se poate rezolva această criză, iar cea mai rea dintre acestea este să încerci să te joci cu regulile de piață. Credem că măsurile pe care le-au impus autoritățile în România sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale și trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte Guverne din Europa. Cred ca e o greșeală, vom încerca să ne opunem acestor măsuri pe cale legală și vom încerca să vedem dacă guvernul este deschis să găsească și alte căi de a rezolva această situație, fără a afecta direct regulile de bază de funcționare a piețelor. Vom face acest lucru cu toată atenția și înțelegerea posibilă, dar cu siguranță măsurile sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor în România”, a declarat Starace.

În ceea ce privește scumpirea gazelor naturale, șeful Enel a spus că nu crede că acesta va scădea prea repede. El a menționat: „Și, odată ce acest lucru se va întâmpla, nu trebuie să uităm, pentru că se va întâmpla din nou și din nou. Dependența de combustibilii fosili, în special de gaz, în anumite părți ale lumii unde consumul de energie este la fel de mare ca în Europa nu este o idee bună, iar guvernele ar trebui să încerce să limiteze dependența de gaz”.

Alberto De Paoli, CFO al Grupului, a declarat că Enel a prevăzut că va investi mai mult de 2 miliarde de euro pentru a dezvolta masiv proiectele de energie regenerabilă și rețelele, atunci când a făcut planul de business.

„Evident, dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, așa că vom fi nevoiți să revizuim în scădere investițiile în România”, a conchis Alberto De Paoli.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: