GALERIE FOTO De ce să mergi în Safranbolu – orașul din Turcia conservat din vremea Imperiului Otoman intrat de 30 de ani în patrimoniul UNESCO

Safranbolu ORAS Sursa Foto: G4Media

Safranbolu, situat la 8 kilometri nord de centrul provinciei Karabük, Turcia, se află în conservare din 1975 și a intrat pe Lista patrimoniului mondial UNESCO în 1994. Numele orașului provine de la planta rară de șofran care crește în regiune, tot acolo găsindu-se și cel mai de calitate soi al plantei.

Șofranul, numit „Crocus sativus” în latină, era cunoscut în trecut sub denumirea de „Zaferan” și deține titlul de cel mai scump condiment din lume, fiind evaluat la fel ca aurul. Toată valoarea șofranului stă în trei stigmate roșu închis în floare, înconjurate de petale purpurii.

Stigmatul conține elemente de bază precum crocetina, crocina, picrocrocina și safranal, care conferă șofranului valoarea și importanța sa.

Sursa foto: G4Media

Beneficiile șofranului cultivat în Safranbolu asupra tratamentului cancerului, sistemului cardiovascular, sănătății ochilor, depresiei, infecțiilor și efectele sale afrodiziace fac din șofran și un agent care protejează „calitatea vieții”.

Având cele mai remarcabile exemple de arhitectură otomană, Safranbolu este considerat una dintre comorile comune ale umanității.Sursa Foto: G4Media

Așezarea s-a dezvoltat ca centru comercial după cucerirea turcă din secolul al XI-lea, iar până în secolul al XIII-lea a devenit un important punct de staționare al caravanelor. Amenajarea sa demonstrează creșterea organică a orașului ca răspuns la expansiunea economică, iar clădirile sale sunt reprezentative pentru evoluția structurii rutelor tradiționale ale caravanelor și după aceea.

Sursa foto: G4Media

Străzile sunt înguste, curbate și pavate cu piatră, având o pantă spre interior pentru evacuarea apei. Casele au structură de lemn, spațiile dintre grinzi fiind umplute cu lut sau cărămidă. Casele nou construite păstrează arhitectura autentică a orașului.

Sursa foto: G4Media

Bazarul acestui oraș este construit deasupra unui canion prin care continuă să curgă apa.

Sursa Foto: G4Media

Există locuri în unele zone ale orașului în care se poate observa eroziunea Mării Negre.

Sursa Foto: G4Media

Reporterii G4Media au vizitat orașul ca parte a unei acțiuni de promovare a acestuia organizată de Autoritatea pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: