Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui: Statul român ia de la săraci și dă la bogați. Va da 683 de milioane de lei la 4 companii mari. Dumneavoastră când e ultima dată când v-a dat statul român o sută de milioane de lei pentru investiții?

Claudiu Năsui Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui acuză statul român că ia de la săraci și dă la bogați, deoarece dă un ajutorul de stat nerambursabil de în valoare de 683 de milioane de lei la patru companii mari. „Dumneavoastră când e ultima dată când v-a dat statul român o sută de milioane de lei pentru investiții?”, se întreabă Năsui.

„Corporatismul nu este capitalism. Statul român va da 683 de milioane de lei la 4 companii mari. Nu sunt bani europeni. Nu e un împrumut, ci bani nerambursabili, care vor rămâne ai lor. Aceste patru mari companii ar trebui să vă mulțumească dragi români. Nu de alta, dar dumneavoastră le veți finanța cu sute de milioane de lei direct din taxele și impozitele pe care le plătiți. Dumneavoastră când e ultima dată când v-a dat statul român o sută de milioane de lei pentru investiții?”, scrie Claudiu Năsui, pe Facebook.

Potrivit lui, ai crede că corporații mari, precum Mercedes-Benz nu au nevoie să fie finanțate de către un român care se chinuie pe salariul minim.

„Dar, nu. În total, români, bogați sau săraci, vor finanța compania Mercedes-Benz cu 185.5 milioane de lei.Și mai sunt încă alte 3 companii care vor primi gratuit banii dumneavoastră. Una aparține domnului Iustin Paraschiv. Alta unui domn care a finanțat o echipă faimoasă de fotbal din România. Dacă le merg afacerile și fac profit. Tot profitul rămâne al lor. Statul român nu va fi proprietar, nu va avea o creanță, nu va avea nicio acțiune din companie. Totul rămâne al acționarilor, ca și cum ar fi investit banii proprii”, afirmă Năsui.

„Iată cum se face redistribuție de la săraci la bogați”, subliniază el, spunând că aceștia sunt aproape 700 de milioane de lei din banii cetățenilor luați prin taxe și impozite, dați gratis.

„Un fel de asistență socială, dar pentru bogați. Dacă statul vrea să ajute economia, ar trebui să ajute întreaga economie, nu doar câteva companii. Ar trebui să ajute și IMM-ul și microîntreprinderile și marile corporații. Cum poate face asta? Foarte simplu. Fără birocrație. Fără selecții făcute de politicieni sau funcționari”, afirmă Năsui.

Fostul ministru susține că statul ar trebui să reducă taxele pentru toți românii.

„Cel mai bine ar fi să reducă impozitarea muncii. În mod ideal, în cazul nostru, impozitarea muncii pe salariile mici. Nu de alta, dar suntem campioni europeni la taxarea muncii pe salariile mici. Iar de acolo ne vin o serie mare de probleme economice și sociale (de la exod al forței de muncă, la sărăcie în muncă și muncă la negru)”, precizează el.

Năsui susține că nicio țară sănătoasă nu-și face politicile publice pentru a ajuta doar un grup restrâns de companii.

„Evident, că marile corporații nu-și doresc să fie ajutați toți. Își doresc fix genul acesta de scheme prin care sunt ajutați doar ei. Nu am nimic împotriva celor 4 companii care vor primi 683 de milioane de lei din banii contribuabilului. Este fix ca la pensiile speciale. Au căutat un privilegiu, au plătit câțiva consultanți conectați politic și au reușit să ne ia banii. Până la urmă nu e prost cine cere, e prost cine dă.
Am, însă, o problemă cu sistemul redistributivist care ia de la săraci și dă la bogați. Genul acesta de lucru ne arată că nu avem de fapt capitalism în România. În capitalism investițiile private se fac pe bani privați. Capitalismul pe banii statului nu este capitalism. Este doar lobby pentru privilegii”, conchide Năsui.

Declarațiile lui Năsui vin în contextul în care 193 de companii au cerut ajutor de stat pentru investiții mari prin intermediul unei scheme finanțate de Ministerul Finanțelor. Patru dintre aceste companii s-au calificat pentru analiză, printre care și gigantul german Daimler. Detalii, AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu mi-e clar daca Nasui doar face declaratii populiste ca sa mai castige niste voturi sau chiar atata il duce capul.
    Evident ca toate tarile din lumea asta vaneaza investitiile mari care sa produca plus valoare si sa creeze locuri de munca. Si sunt dispuse sa le subventioneze partial pt ca banii se vor intoarce inapoi inzecit. Apropos de Mercedes, ungurii au cotizat serios la uzina din kekcskemet. La fel, tarile mari cotizeaza acum masiv pentru ca firmrle de semiconductori sa deschida fabrici pe teritoriul lor. Asa functioneaza treaba. Pt ca in final beneficiile sunt mult mai mari decat costurile pt tara gazda. Te-ai astepta de la ‘economistul’ Nasui sa stie asta.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.