Bursa de la București are nevoie de noi listări pentru a ține pasul cu cererea din partea fondurilor de pensii private în creștere ale României, care încep să se uite la alte active și piețe externe, a declarat vineri șeful asociației de profil, pentru Reuters.
Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii din România gestionează active în valoare de 84,4 miliarde de lei (20,2 miliarde de dolari), pentru peste 7,6 milioane de contribuabili. Acestea sunt investite în principal în trezoreriile statului și în bursa de valori, unde sunt cei mai mari investitori instituționali.
„Devine o provocare din ce în ce mai mare, noile listări de companii mari, profitabile și de calitate sunt absolut necesare pentru continuarea investițiilor pe piața locală de capital”, a declarat pentru Reuters Radu Crăciun, președintele asociației pensiilor private din România.
„Dacă nu găsim alternative de investiții locale, atunci atenția noastră către piețele externe va crește probabil, deoarece acestea au lichiditatea pe care bursa locală nu o mai oferă”, a spus Crăciun, care administrează unul dintre cele șapte fonduri, BCR Pensii.
Cu o capitalizare bursieră de aproximativ 33 de miliarde de dolari, bursa din București se situează printre cele mai mici din Europa Centrală și de Est și are mare nevoie de oferte diverse.
Oferta publică inițială a producătorului de energie Hidroelectrica și a altor participații de stat au fost amânate de modificările legislative introduse anul trecut, care sunt în curs de inversare.
BCR Pensii a cumpărat în acest an două fonduri regionale de capital privat administrate de BlackPeak Capital și Ceecat Capital, fiind primul fond de pensii din România care a făcut acest lucru.
România și-a revizuit în 2008 sistemul de pensii, făcând obligatoriu pentru toți românii sub 35 de ani care lucrează să contribuie la sistemele de pensii private, precum și la pensia de stat.
Românii se vor baza din ce în ce mai mult pe pensiile private, în special după 2030, când vor atinge vârsta de pensionare mulți dintre cei născuți în boom-ul de după interdicția avortului din era comunistă în 1966.
Guvernul a declarat că va crește contribuțiile la pensiile private ale angajaților la 4,75% din salariile brute față de actualul 3,75% până în 2024, dar nu a venit încă cu un plan.