Fondul de investiții sud-corean DSPE va investi 75 milioane euro în proiectul reactoarelor nucleare mici americane din România

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

DS Private Equity (“DSPE”), fondul de investiții al grupului coreean DS, a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), acționarii RoPower, compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR (Reactoare Molulare Mici) din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2, potrivit unui comunicat de presă al Nuclearelectrica.

Conform informării de presă, suma de 75 milioane de euro pe care o va investi compania sud-coreeană, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

Potrivit Nuclearelectrica, investiția financiară angajată de DSPE va contribui la finanțarea dezvoltării Proiectului, începând cu Faza 2 a studiului FEED, care constă în activitățile de caracterizare detaliată a amplasamentului, inițierea activităților pentru obținerea autorizațiilor, licențelor și reglementărilor, stabilirea exactă a calendarului proiectului, planificarea bugetului pentru execuția proiectului și pregătirea pentru achiziționarea materialelor cu ciclu lung de fabricație. 

„Pe măsură ce ne apropiem de punctul de intersectie dintre schimbările climatice și securitatea energetică, proiectul SMR al RoPower de la Doicești va stabili un standard în ceea ce privește modul în care companiile internaționale și guvernele pot colabora pentru a implementa o strategie comună și o viziune globală”, a declarat Soo Hyon Lim, director executiv DSPE. 

În prezent, RoPower și NuScale realizează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat, fosta centrală electrică Doicești, estimarea calendarului și a costurilor. În cadrul studiului FEED sunt aplicate și recomandările AIEA în urma misiunii IAEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica afirmă că proiectul SMR din România va asigura peste 190 de locuri de muncă permanente și peste 1.500 de locuri de muncă în domeniul construcțiilor și 2.300 de locuri de muncă în producție. Alte mii de locuri de muncă vor fi generate de companiile interesate să investească în zonă.

Proiectul pe care România îl vor dezvolta în cooperare cu NuScale va avea 6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe, 462 MWe, în total și va genera 193 de locuri de muncă permanente în cadrul centralei, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: