Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează pentru anul 2022 o stagnare a Produsului Intern Brut real din Republica Moldova din cauza înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție. Situația, și așa anevoiaosă, este agravată de impactul secetei asupra sectorului agricol, scrie Radio Chișinău, citat de Rador.
În același timp, misiunea FMI declară că acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău sunt coerente și bine țintite, scrie anticorupție.md.
O misiune a FMI, care a evaluat în perioada 20 iulie-8 august mersul programului de trei ani, a apreciat activitatea Guvernului, însă a făcut prognoze mai puțin optimiste în ceea ce privește evoluția economiei.
Pentru a menține încrederea populației, Fondul recomandă autorităților de la Chișinău implementarea cu fermitate a unui pachet de reforme cuprinzător cu susținerea în continuare a FMI și altor parteneri.
Totodată, politica monetară, aplicată de Banca Națională a Moldovei a fost calificată drept „eficientă la ancorarea așteptărilor privind inflația”.
Amintim că la finele ultimei vizite la Chișinău, experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la finalizarea primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, se menționa într-un comunicat al instituției financiare.
„Acest acord se preconizează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI în luna septembrie anul curent. După ședința Consiliului de directori executivi al FMI, Republica Moldova va putea accesa 20,65 milioane drepturi speciale de tragere (circa 27 milioane dolari). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului se va ridica la circa 245 milioane dolari”, a declarat atunci Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI.