Şefa Fondului Monetar Internaţional a avertizat luni că China are nevoie de reforme structurale pentru a evita ”o încetinire destul de importantă a ritmului de creştere economică”, transmite Reuters, citată de News.ro.
Vorbind pentru CNBC la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, Kristalina Georgieva a spus că China se confruntă atât cu provocări pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Pe termen scurt, ea a spus că sectorul imobiliar al Chinei are nevoie de rezolvarea problemei nivelului ridicat al datoriei publice locale.
Pe termen mai lung, Georgieva a remarcat schimbări demografice şi ”o pierdere a încrederii”.
”În cele din urmă, ceea ce are nevoie China sunt reforme structurale pentru a continua să deschidă economia, pentru a echilibra mai mult modelul de creştere în raport cu consumul intern, adică să creeze mai multă încredere în oameni, astfel încât [ei] să nu economisească, ci să cheltuie mai mult”, a spus Georgieva.
Ea a adăugat că ”toate acestea ar ajuta China să facă faţă la ceea ce anticipăm în absenţa reformelor, o scădere destul de semnificativă a ratelor de creştere economică”.
Economia Chinei a înregistrat o creştere lentă în 2023, împiedicată de problemele imobiliare şi de o scădere a exporturilor.
Investitorii se aşteaptă ca economia să fi crescut cu aproximativ 5% anul trecut.
Separat, FMI a declarat în noiembrie că şi-a ridicat prognoza de creştere pentru China la 5,4% pentru 2023, după unele măsuri ale Beijingului.
Cu toate acestea, instituţia cu sediul la Washington D.C. a declarat că încă se aşteaptă ca creşterea să încetinească la 4,6% în 2024, avertizând că problemele imobiliare continue.
Georgieva este una dintre multele personalităţi economice de top care participă la reuniunea de la Davos din acest an, care se desfăşoară până vineri.
”Refacerea încrederii” este tema summitului WEF din 2024, cu referire la tensiunile geopolitice, fragmentarea globală, precum şi inflaţia şi creşterea economică.