Florin Ilie, ING: Polonia este o Românie cu mai mare încredere în ea, o Românie cum am putea să fim noi/ Mihaela Bîtu, ING: Problema de capitalizare este una cronică în România

Mihaela Bitu Florin Ilie ING

Polonia este o Românie cu mai mare încredere în ea, o Românie cum am putea să fim noi, a declarat luni Florin Ilie, director general adjunct și Head of Business Banking al ING Bank România, în cadrul unei conferințe de presă.

Florin Ilie susține că firmele românești au o lipsă de încredere în viitor, iar acesta este o posibilă explicație a faptului că există firme cu capitaluri negative, că nu se investește în firmă, că firmele românești nu se regionalizează.

Potrivit lui, pentru antreprenoriat este foarte importantă încrederea, care duce la dezvoltare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Trecutul țării probabil duce la o perenă și nejustificată încredere mai mică în viitor sau idee că în viitor mai degrabă se pot întâmpla lucruri rele decât lucruri bune, ceea ce nu se justifică în practică. Creditul înseamnă că ai dat bani pe încredere și aștepți mai târziu să ți-i dea înapoi. Cu cât există mai multă încredere în economie, cu atât există mai mult credit bancar. Cu cât există mai mult credit bancar, cantitatea de bani efectivă e mai mare și atunci automat se produc mai multe locuri de muncă, profitul e mai mare, fiecare avem mai mulți bani în cont. Ce ne-a învățat istoria țărilor dezvoltate este că ele s-au dezvoltat pe credit. Firmele nu s-au împrumutat la firma asociată. Nu este vorba doar despre a lua niște bani. Este vorba ca cineva să-ți monitorizeze în tot acest interval parcursul și dacă observă lucruri care pot fi remediate, să fie făcute timpuriu. Cred că Polonia este un exemplu bun. Polonia este o Românie cu mai mare încredere în ea. Polonia este o Românie cum am putea să fim noi, cu o istorie similară, cu o geopolitică similară, dar cu mai multă încredere în ea. Să ne placem un pic mai mult unii pe alții, pentru că asta va face să nu ne agregăm foarte tare între noi, nici financiar, nici economic. Antreprenoriat înseamnă să ai încredere în ceilalți”, a spus el.

„Problema de capitalizare este una cronică în România”

Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România, afirmă că, în România, companiile care au avut succes au avut acces la finanțare.

În SUA mai puțin de 1% din companiile mici reușesc să scaleze. Nu este o problemă specifică României, ci este peste tot. Problema de capitalizare este una cronică în România. Cum pot să trăiască companii pe pierderi timp de 15-20 de ani? Sunt niște anomalii care trebuie adresate prin parteneriate solide între cei care furnizează capital și antreprenori. O problemă este lipsa și insuficiența capitalului de risc, a investitorilor privați. Dar crește avuția națională și din ce în ce mai mult capital devine posibil și poate să faciliteze scalarea companiilor. Pe măsură ce companiile reușesc să aibă un istoric favorabil de profitabilitate și capitalizare, piața și băncile pot să le finanțeze. În România companiile care au avut succes au avut acces la finanțare”, a declarat Mihaela Bîtu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: