Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Multe companii din zona IT&C vor ca angajații să revină la birou câteva zile pe săptămână. Angajații, în schimb, doresc păstrarea sistemului de lucru de acasă”

Florin Dragan - rector UPT Universitatea Politehnica Timișoara

În județul Timiș, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă, în luna august erau peste 30.000 de angajați care lucrau în sistem de telemuncă, de aproape șapte ori mai mulți decât la începutul anului 2020, înainte de pandemie. Acest lucru arată că sistemul „work from home” a rămas în vigoare și după eliminarea tuturor restricțiilor.

„Concluzia principală este că firmele doresc să îi aducă pe angajați la birou măcar două-trei zile pe săptămână, dar nu prea reușesc. În ultimele luni, unele companii, săptămânal, au început să organizeze la sediul companiei diverse evenimente pentru a-i încuraja pe oameni să revină. De exemplu, sunt zile în care, în timpul programului de lucru, câteva ore sunt rezervate pentru karaoke, pentru a mânca împreună sau pentru activități care să îi apropie pe angajați. Unii dintre ei vin doar pentru acel eveniment, dar zilele următoare rămân acasă. Productivitatea muncii de acasă nu s-a dovedit a fi mai scăzută, dimpotrivă, în cazul în care mediul de acasă permite un climat de muncă, aceasta a crescut”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, în urma unor discuții cu reprezentanți ai companiilor tech din vestul țării.

Odată cu revenirea predării în format față în față în universități, profesorii UPT au observat numărul în creștere al studenților care lucrează. Prin sistemul de lucru de acasă, companiile au putut să recruteze mai ușor, iar tinerii au putut să își gestioneze altfel timpul. Chiar dacă sistemul a funcționat bine în perioada restricțiilor, reprezentanții companiilor își doresc să adopte un mod de lucru hibrid pentru ca angajații să nu piardă contactul cu principiile firmei și cultura organizațională.

„Sunt deja studenți care s-au angajat încă din anul I de facultate la companii din zona IT&C pentru că timpul le-a permis acest lucru. Cu ei încercăm să vorbim mai mult, să îi aducem mai mult la orele față în față pentru că noi, ca universitate, le dezvoltăm abilități dintr-o gamă mai vastă a tehnologiei, în timp ce companiile îi pregătesc doar pentru o mică parte din produsul pe care îl dezvoltă”, susține rectorul UPT.

În prezent, companiile au posibilitatea legală să le ofere angajaților 400 de lei pentru plata utilităților dacă lucrează de acasă, însă sunt puține care oferă acest beneficiu. În perioada restricțiilor, unele firme plăteau o parte din facturile salariaților, însă de la eliminarea restricțiilor au renunțat la acest lucru.

„Angajatul dacă lucrează doar de acasă, poate pleca mai ușor către o altă companie, nu este legat de colegi sau de mediul de lucru. Acum, în sezonul toamnă-iarnă, rămâne de văzut dacă revin la birouri, mai ales că angajatorii nu le-au oferit bani pentru plata utilităților, dacă lucrează de acasă. Motivele invocate pornesc de la faptul că angajatul poate compensa aceste costuri din cheltuielile cu transportul, dar și din faptul că, activitatea de telemunca integrală, fără prezența la birou, este o dorința a angajatilor, iar compania preferă un format hibrid”, a încheiat Florin Drăgan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: