Florin Cîțu: Salariul minim trebuie să crească. Până la finalul lunii octombrie o să avem o formulă clară pentru calculare / PSD cere „creșterea imediată”

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

Salariul minim pe economie trebuie să crească, afirmă premierul Florin Cîțu, care precizează că până la finalul lunii octombrie va găsi o formulă clară pentru calcularea sa.

„Salariul minim pe economie trebuie să crească! Este concluzia ședinței de astăzi pe care am avut-o cu reprezentanții Consiliului Tripartit. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această măsură și, prin urmare, am decis ca până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim. Avem nevoie de o formulă predictibilă și transparentă, astfel încât oamenii să știe exact cu cât crește salariul minim în fiecare an. Predictibilitatea e cheia!”, arată premierul, într-o postare pe Facebook.

Și ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că în societate există o concluzie generală, aceea că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi este nevoie de o creştere a acestuia, dar care să fie sustenabilă din partea mediului economic şi să conducă la o creştere reală a calităţii vieţii.

„Există o concluzie generală la nivelul societăţii şi anume că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi că este nevoie de o creştere a acestuia, însă această creştere să fie sustenabilă din partea mediului economic şi, în acelaşi timp, să conducă la modul real la o creştere a nivelului de trai şi a calităţii vieţii. Aşadar, cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatori economici şi cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susţinerea creşterii nivelului de salarii”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a adăugat că, la ora actuală, există două perspective legate de salariul minim, una prezentată de partea sindicală, iar cealaltă de patronate.

„Evident că şi Ministerul Muncii are proiecţiile instituţionale. Noi, până acum, am abordat, în ultimii 2 ani, această majorare a salariului minim plecând de la 3 indicatori cărora li s-a adăugat şi un coeficient de corecţie, iar aceşti indicatori, practic, arată, în momentul de faţă, situaţia economiei. Vorbim despre rata inflaţiei, rata productivităţii şi creşterea câştigului salarial mediu brut. Dincolo de aceştia, un coeficient de corecţie pe creşterea economică cred că ar putea să ne conducă la o formulă de calcul a salariului minim care să răspundă cerinţelor pe care ni le-am asumat cu toţii. (…) Important, astăzi, este să auzim propunerile partenerilor noştri sociali şi după aceea să pregătim o formulă pe care să o dezbatem şi să o aducem la cunoştinţă când este finalizată”, a mai spus Turcan.

Reprezentanţii Cartel Alfa au transmis că „o creştere robustă a salariului minim anul acesta şi susţinută în următorii ani este nu doar necesară, dar şi pe deplin justificată”.

Așadar, sindicatele au cerut marți majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a anunțat marți că susţine majorarea cu 200 de lei a salariului minim pe economie pentru 2022, fără impozitarea de stat a acestei sume, astfel încât toată suma să ajungă în buzunarul angajaţilor, a declarat pentru Agerpres, preşedintele organizaţiei, Florin Jianu.

Partidul Social Democrat a cerut luni „creșterea imediată” a salariului minim pe economie, de la 2.300 de lei brut la 2.500 de lei brut.

„Urmare a scăderii puterii de cumpărare a românilor, este absolut necesară creşterea imediată a salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei. În contextul scăderii abrupte a puterii de cumpărare a populaţiei urmare a exploziei preţurilor la toate produsele şi serviciile, dar în special la utilităţi, este absolut necesară creşterea imediată a salariului minim brut pe economie cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajaţii care au persoane în întreţinere”, a transmis luni PSD într-un comunicat, citat de Agerpres.

Salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut. Angajatul primește astfel un salariu net (în mână) de 1.386 lei, iar angajatorul suportă un cost salarial total de 2.352 lei (salariul complet), în anul 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: