Firmele, excluse de la TVA redus la 5% pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Măsura se va aplica doar pentru persoane fizice și administrația publică – Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților

casa locuinta panouri solare fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților a votat miercuri un proiect USR care instituie o cotă redusă de TVA de 5% (față de cota tradițională de 19%) pentru panourile fotovoltaice și pompele de căldură, însă a venit cu o serie de modificări, inclusiv excluderea firmelor de la cota redusă de TVA. Proiectul mai trebuie aprobat în plenul Camerei, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

În luna iunie, USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Scopul proiectului este încurajarea cetăţenilor să investească în metode alternative de producţie a energiei şi să îşi reducă astfel consumul din reţeaua naţională.

Proiectul a ajuns miercuri la comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, unde au fost aduse câteva modificări.

Cea mai importantă modificare este faptul că această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică.

Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună, deputat USR, inițiator al proiectului și al amendamentului.

În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kiturile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine.

Totodată, pentru pompele de căldură, după consultarea cu Ministerul de Finanțe, a fost preluată sintagma din directiva europeană, respectiv „sisteme de încălzire cu emisii reduse etc”:

Conform Cristinei Prună, proiectul a fost adăugat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare, când ar putea fi votat, fiind susținut transpartinic. Dacă primește vot favorabil, acesta mai trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: