Finanțele creează un grup de lucru pentru legea prin care evazioniștii scapă de închisoare dacă plătesc prejudiciul, la două luni de la promulgare

coruptie. bani. pixabay Foto: Pixabay

La două luni după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul, Ministerul Finanțelor afirmă că este în curs de a crea un grup de lucru care să analizeze impactul legii, se arată într-un răspuns al instituției transmis la solicitarea Economedia. Finanțele susțin că nu poate fi estimat impactul legii, din punct de vedere al creșterii încasărilor la bugetul de stat, din cauză că „este dificil de anticipat și cuantificat comportamentul inculpaților”.

„Facem precizarea că la nivelul Ministerului Finanțelor se află în derulare constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor, având drept scop analizarea impactului prevederilor Legii nr. 55/2021”, potrivit răspunsului transmis de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor afirmă că, din perspectiva impactului pe care îl vor produce noile modificări, acesta poate fi analizat din două perspective: perspectiva judiciară, respectiv impactul asupra instrumentării dosarelor, competența furnizării unor informații în acest sens fiind de resortul Ministerului Public, și perspectiva bugetară, respectiv impactul pe care noile prevederi îi vor avea cu privire la recuperarea prejudiciilor provenite din săvârșirea faptelor de evaziune fiscală.

„Din perspectivă bugetară, este de menționat faptul că mecanismul are în vedere achitarea voluntară de către inculpat a prejudiciului pentru a beneficia de clauzele de nepedepsire prevăzute de lege, or, în aceste condiții este dificil de anticipat și cuantificat comportamentul inculpaților, astfel încât să se realizare o estimare în ceea ce privește creșterea încasărilor la bugetul de stat din perspectiva recuperării prejudiciilor provenite din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală”, arată Ministerul Finanțelor.

Context

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul a fost inițiată de fostul deputat PSD, Cătălin Rădulescu zis Mitralieră.

Legea a fost promulgată în data de 31 martie 2021 de președintele Klaus Iohannis, deși acesta avea posibilitatea să o retrimită Parlamentului spre re-examinare.

Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani.

Chiar dacă în aparență pare benefică, în sensul că poate părea că încurajează recuperarea prejudiciilor, legea este profund nocivă, o invitație la evaziune fiscală, un fel de dezincriminare mascată, au explicat magistrații consultați de G4media.ro.

Legea este aspru criticată de procurori care atrag atenția că va stimula activitatea infracțională, după cum s-a exprimat într-un interviu chiar șeful DNA, Crin Bologa.

Suspecții de evaziune fiscală din dosarele aflate pe rolul parchetelor sau al instanțelor de judecată ar trebui să achite prejudicii de peste 432 de milioane de euro, plus un spor de 20 la sută, dacă vor să scape de închisoare, potrivit datelor furnizate G4Media.ro de marile parchete: DIICOT, DNA și Parchetul general. De notat că datele furnizate de parchete sunt incomplete, după cum chiar procurorii precizează întrucât nu în toate dosarele în lucru s-a ajuns la estimarea și constatarea exactă a prejudiciilor provenite din infracțiuni de evaziune fiscală.

Printre posibilii beneficiari ai acestei legi se regăsesc Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță.

Premierul Cîțu a declarat, săptămâna trecută, că a cerut o evaluare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul, anunțând că sunt deja parlamentari PNL care pregătesc modificarea legii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: