Filantropul miliardar Bill Gates despre cel mai important lucru care îl ține treaz noaptea: „Dacă evităm un război mare… va exista o altă pandemie”

bill gates Sursa foto: Dreamstime

Filantropul miliardar Bill Gates și-a petrecut ultimele două decenii avertizând publicul larg cu privire la probleme amenințătoare, de la viitoarele „dezastre climatice” la atacuri cibernetice devastatoare.

Două catastrofe potențiale evocă cea mai mare îngrijorare din partea lui Gates. „O mulțime de tulburări” în lumea de astăzi ar putea declanșa «un război major», spune el pentru CNBC Make It. Și chiar „dacă vom evita un război mare… atunci, da, va exista o altă pandemie, cel mai probabil în următorii 25 de ani”.

Oamenii de știință consideră de obicei pandemiile ca fiind evenimente probabile, chiar inevitabile, în timp. Într-adevăr, acestea devin din ce în ce mai frecvente, din cauza unor factori precum schimbările climatice și creșterea populației, arată cercetările.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pentru Gates și alți susținători ai sănătății globale, întrebarea nu este dacă o altă pandemie va apărea în curând – ci dacă națiunile vor fi mai pregătite decât au fost pentru epidemia de Covid-19. „Țara de la care lumea se aștepta să conducă și să fie un model nu a reușit să îndeplinească aceste așteptări”, spune Gates, referindu-se la Statele Unite.

Gates a scris o carte intitulată „Cum să prevenim următoarea pandemie” în 2022, în care a criticat diverse guverne, inclusiv SUA, pentru că nu au fost pregătite corespunzător în 2020. În carte, el a formulat mai multe recomandări pentru țările din întreaga lume, inclusiv politici mai stricte de carantină, investiții în monitorizarea bolilor și stimularea cercetării și dezvoltării vaccinurilor.

Deși s-au înregistrat unele progrese, cu creșterea cheltuielilor pentru pregătirea în caz de pandemie în SUA și în alte părți, Gates spune că răspunsul global nu a fost încă suficient. „Deși unele dintre lecțiile pandemiei de coronavirus au fost învățate, au fost mult mai puține decât m-aș fi așteptat, din păcate”, spune el.

Diviziunile politice despre care mulți cred că au împiedicat răspunsul lumii la Covid-19 stau încă în calea pregătirii adecvate pentru următoarea epidemie, adaugă Gates: „Încă nu am reușit să ne punem de acord cu privire la ceea ce am făcut bine și ceea ce nu am făcut bine …. Poate că, în următorii cinci ani, acest lucru se va îmbunătăți. Dar, până acum, este destul de surprinzător”.

Prevenirea bolilor pe scară largă este subiectul unui episod din viitoarea docuserie Netflix „What’s Next? The Future with Bill Gates”, programată să aibă premiera pe 18 septembrie.

Într-o proiecție în avans a serialului Netflix oferită de Make It, Gates stă de vorbă cu dr. Anthony Fauci, fostul director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase. În această conversație, Fauci este ferm convins că cele mai bogate națiuni, precum SUA, au o „responsabilitate morală” de a-și împărtăși resursele abundente pentru a fi lider în prevenirea răspândirii bolilor în lume.

Fauci a publicat în această vară un volum de memorii intitulat „On Call”, în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care lumea se confruntă cu o „criză a adevărului” din cauza dezinformării generalizate, cum ar fi cea care a zdruncinat încrederea publicului în inițiativele de sănătate publică.

Omul de știință a adoptat un ton mai optimist într-un interviu acordat publicației People în luna iulie, în care a declarat că crede că încrederea publicului în faptele științifice va fi restabilită în cele din urmă.

„Încă mai cred, ca un optimist precaut, că există îngeri mai buni în toată lumea care vor ieși la iveală”, a declarat Fauci.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: