Ferma de oi unde se fac urdă și caș după rețete de acum 300 de ani. Crema de brânză cu mărar, ceapă, usturoi, măsline sau ardei iute se vinde ca pâinea caldă

Cas cu praz Sursa foto: Familia Cojanu

Familia Cojanu crește oi de 300 de ani și transformă laptele obținut de la oile fermei lor în brânză, caș, urdă și alte specialități după rețete moștenite din bătrâni.

Ferma lor este la aproximativ 5 kilometri de Galați, spre balta Zătun, aproape de vama de la Giurgiulești. Cele peste 1.000 de oi produc în lunile de vară peste 80 de kilograme de brânză pe zi, iar familia Cojan abia face față comenzilor.

Creme de branza
Sursa foto: Familia Cojanu

Angela Cojanu (32 de ani) a declarat pentru Economedia că cerea este atât de mare, încât nici pentru familia lor nu le mai rămâne brânză. Produsele lor se vând în toată țara, dar și peste hotare. Au clienți și din Arad și Oradea. Au trimis caș și urdă și în Anglia, Italia, Germania, iar prin intermediul unor clienți, brânza lor a ajuns și în America.

Secretul stă în rețetele vechi, moștenite din strămoși, care îi ajută să facă urdă și caș cum rar s-a văzut în România. Clienții au fost sceptici la început, dar apoi au văzut diferența față de ce este pe piață. După ce au gustat brânza, au rămas clienți fideli.

În 2023 au dat kilogramul de caș cu 40 de lei și kilogramul de urdă cu 20 de lei. Prețurile sunt mai mari decât cele cu care se vând în general cele două produse pe piață, dar calitatea și gustul sunt incomparabile.

Cașul cu praz, la mare căutare

Proprietarii stânei fac și livrări la domiciliu pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la fermă pentru a cumpăra brânză. Au încercat să își vândă produsele și la supermarketuri, dar li s-a oferit un preț de nimic și au renunțat.

Din acest an au dus producția de brânză la un alt nivel. Familia Cojanu a produs mai multe specialități de brânză, iar vedetele sunt cremele de brânză realizate din lapte de oaie, cu mărar, ceapă, usturoi, măsline sau ardei iute.

„Sunt la mare căutare de către clienți. 200 de grame costă 25 de lei sau 500 de grame-50 de lei. Sunt 100% naturale și toți clienții care au cumpărat au fost încântați de gust și au revenit cu alte comenzi”, spune Angela Cojanu.

Un alt produs la mare căutare la clienți este cașul cu praz, pe care l-au produs pentru prima dată acum 9 ani.

Diferența în calitatea produselor o fac și investițiile constante pe care familia Cojanu le face în ferma de oi. Au tanc de răcire a laptelui și o sală de muls automată a oilor, iar în viitorul apropiat vor urma alte investiții.

În perioada imediat următoare vor monta panouri fotovoltaice la fermă ca să mai reducă din cheltuieli.

Într-o primă fază, panourile fotovoltaice vor asigura curentul electric pentru o parte din unitățile frigorifice unde păstrează brânza, dar vor extinde proiectul și vor cumpăra o cameră frigorifică pentru a matura brânza și produsele derivate la o temperatură și umiditate constante.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.