Fata din lanul de lavandă care a creat un festival-fenomen în România. Secretul din spatele unei afaceri de succes

Flori Vioreanu lavanda Sursa foto: Flori Vioreanu (arhivă personală)

O tânără de 33 de ani din Brăila și-a creat propria afacere de succes cu lavandă, dar nu s-a oprit aici. A ajutat mulți producători de lavandă să își vândă produsele și a creat cel mai mare festival al lavandei din țară, la care participă zeci de mii de români.

Flori Vioreanu lavandă
Sursa foto: Flori Vioreanu

Flori Vioreanu a pus pe picioare Fleurane, o afacere profitabilă cu lavandă, dar inițial se gândise să se specializeze în cu totul alt domeniu. A absolvit Facultatea de Psihologie cu gândul să vindece rănile emoționale și mentale ale pacienților, dar în cele din urmă s-a angajat în armată, unde a lucrat timp de 10 ani.

Imediat după ce a terminat facultatea, a început să caute teren pentru a-l cultiva cu lavandă. A pornit inițial ca un hobby, în ideea să obțină un venit suplimentar. Nu i-a fost deloc ușor. La 23 de ani a făcut un credit ca să poată lua în arendă un hectar de teren în vecinătatea comunei Viziru din județul Brăila, pe care l-a cultivat cu lavandă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Părinții ei nici nu au vrut să audă de așa ceva, așa că a făcut totul singură. Niște prieteni au găsit terenul, iar apoi a făcut un credit la bancă ca să îl cumpere. În primii doi ani nu a recoltat nimic pentru ca butașii de lavandă să devină mai deși. A făcut și greșeli la întreținerea culturii, iar acum le oferă informații altor cultivatori de lavandă ca să nu îi repete greșelile.

Flori Vioreanu lavanda
Sursa foto: Flori Vioreanu (arhivă personală)

Profit de la prima recoltă

După prima recoltă a obținut prin distilare peste 80 de litri de ulei esențial de lavandă și aproape 200 de litri de apă florală de lavandă. Succesul de care s-a bucurat a fost neașteptat. A vândut tot uleiul esențial (85 de euro pe litru) și apa florală (20 de euro), iar de remarcat este că ambele produse au primit certificare potrivit normelor europene pentru a fi folosite în produse cosmetice.

Procesul este unul complex și de durată și implică numeroase teste pe parcursul mai multor luni.  Și-a dat seama atunci că ceea ce a început ca un hobby poate deveni o afacere profitabilă. Timid, a început să vândă apa florală, mai întâi angro, iar apoi ca un produs propriu (loțiune).

Proprietățile acesteia sunt recunoscute științific. De pildă, calmează iritațiile după expunerea la soare, după bărbierit și epilat, curăță tenul, iar mai mulți make-up artiști au descoperit că fixează bine machiajul.

Toate produsele ei sunt certificate medical, iar rezultatele nu au întârziat să apară. A fost încurajată să continue după ce oamenii cu care interacționa și care îi cumpărau produsele din ulei esențial și apă florală de lavandă i-au spus că acestea au creat o schimbare pozitivă în viața lor.

A fost momentul în care a trecut de la pasiune la afacere. Aceasta a mers atât de bine încât în 2021 și-a dat demisia din Armată ca să se dedice exclusiv afacerii cu lavandă, și apoi și-a diversificat produsele. De pildă, colaborează cu ateliere de croitorie ca să pună lavanda în perne obișnuite și în perne folosite pentru a practica yoga.

Firma lui Flori Vioreanu a avut o cifră de afaceri în 2023 de 671.086 de lei și un profit de 155.829 de lei. 80% dintre clienții ei sunt persoane fizice din țară, iar 20% sunt ceea ce se numește clienți de business.

„Mergem cu produsele noastre și la evenimente de firmă. Uneori avem 500-1.000 de clienți pe lună, alteori doar 50 de clienți. Totul depinde de cât de bine merg campaniile de popularizare ale produselor noastre”, a explicat Flori Vioreanu pentru Economedia.

„Cumpărați de la români”

Flori Vioreanu lavanda
Sursa foto: Flori Vioreanu (arhivă personală)

Proiectul său de suflet este Lavanda Fest, cel mai important festival al lavandei din România. Fiecare ediție a festivalului ține trei zile și a devenit un adevărat fenomen, dovadă că la ultima ediție au venit nu mai puțin de 20.000 de oameni.

De amintit este că la nicio ediție nu a trimis nici măcar o singură invitație de participare. Au fost atât de multe cereri de participare la festival, încât la fiecare ediție se pune problema spațiului pentru expozanți.

Flori a creat o comunitate de peste 150 de producători de lavandă, iar la fiecare ediție a festivalului, aceștia își expun produsele prin rotație, pentru că nu au loc toți.

Pe 21-24 iunie, Lavanda Fest va fi organizat pe Faleza Inferioară a Dunării, la Galați, un eveniment care a ajuns la a 15-a ediție și a devenit deja tradiție în orașul de la malul Dunării.

Artizani și producători de lavandă din toată țara (Timișoara, București, Constanța, Brăila, Craiova, Galați, Giurgiu, Brașov, Vrancea, Bacău) își dau întâlnire pe Faleza Dunării din Galaţi. Sub deviza „Cumpărați de la români”, Lavanda Fest îi invită pe gălățeni să cunoască producătorii de lavandă și artizanii creativi din toată țara.

Flori Vioreanu lavanda
Sursa foto: Flori Vioreanu (arhivă personală)

Atracțiile festivalului sunt sumedenia de flori proaspete de lavandă, produsele create din lavandă și aduse de producători, dar și colțurile foto instagramabile pregătite special pentru această ediție de vară.

Peste 30 de producători și sute de creații inedite, făurite local, le vor încânta privirile participanților la festival.

Gălățenii care vor veni la festival se vor delecta cu limonadă și înghețată artizanală, delicatese artizanale și vor avea ocazia să cumpere cosmetice naturale avizate, aranjamente florale, flori și plante aromatice la ghiveci și accesorii unice realizate toate din levănțică.

Atracția din acest an a festivalului de la Galați este Kurtos Kalacs (n.r. colac secuiesc) cu lavandă, inovația unui producător din Harghita, singurul până acum care a ieșit pe piața din România cu un astfel de produs.

De asemenea, doritorii își pot completa garderoba cu haine din materiale naturale și au posibilitatea să cumpere jucării handmade și decorațiuni artistice.

Flori ne-a dezvăluit că secretul succesului său stă în trei cuvinte: perseverență, răbdare și dedicare. La acestea a contribuit și faptul că i-a convins pe producătorii de lavandă din toată țara să nu își mai desființeze culturile, pentru că mulți au făcut-o, și să se sprijineze reciproc pentru a-și crește vânzările, lucru care s-a și întâmplat.

De câți bani ai nevoie ca să începi o afacere cu lavandă

Mulți români s-au gândit să înceapă o afacere cu lavandă, dar ulterior s-au răzgândit pentru că implică ceva costuri, dar și pentru că nu știu cum să își facă reclamă ca să își vândă produsele. Flori îi sfătuiește să nu renunțe la visurile lor, dar să fie prudenți când își deschid o astfel de afacere.

„Trebuie să fii precaut. Mi-e mi-a fost totuși bine. Nu aș vrea să fiu ipocrită, pentru că nu este ceva imposibil. Poți să faci bani din asta, trebuie doar să fii creativ.  Trebuie să te gândești permanent la ce noi produse cu lavandă poți aduce pe piață. Acum lavanda se folosește mult în mâncăruri, la prăjituri”, explică antreprenoarea.

Investiția de început este una rezonabilă, dar ce trebuie să știe cei care investesc într-un asemenea gen de afacere este că trebuie să aibă răbdare și să caute permanent soluții pentru a se face cunoscuți și a-și vinde produsele.

Flori Vioreanu lavanda
Sursa foto: Flori Vioreanu (arhivă personală)

Îți trebuie 30.000 de lei ca să plantezi butași de lavandă pe un hectar de teren. Foarte important este să îți creezi un brand, să te faci cunoscut nu numai la nivel național, ci și internațional. De pildă, în afară 10 mililitri de ulei esențial de lavandă se vinde acum cu 10 și chiar cu 20 de euro. Este important ca odată ce ai intrat în afacere să înveți să produci cosmetice și alte produse din lavandă, cum sunt cremele de mâini și de față și săpunuri”, sunt pașii de bază pe care Flori Vioreanu îi oferă celor vor să aibă propria afacere cu lavandă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: