Facturile la energie continuă să crească în Europa. Ce fac statele pentru a te ajuta să le plătești

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Inflația scăpată de sub control a declanșat o criză a nivelului de trai în întreaga Europă, iar guvernele intervin în încercarea de a proteja gospodăriile și firmele de această creștere aparent nesfârșită a prețurilor energiei, scrie Euronews.

În aceste zile multor familii li se pare că salariile se evaporă pe loc, întrucât inflația mărește prețul cumpărăturilor de zi cu zi și combustibililor, proprietarii măresc chiriile și facturile la utilități continuă să crească.

Inflația din zona euro a atins în august un nou record istoric, 9,1%, alimentată de scumpirea energiei.

Nu sunt indicii că criza energetică se va ameliora curând, deoarece Rusia a declarat luna aceasta că nu va relua complet livrările de gaz către Europa până când Vestul nu va ridica sancțiunile impuse Moscovei pentru invazia din Ucraina.

Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat Europa că în urma acestei confruntări s-ar putea s-o aștepte până la 10 ierni dificile.

Statele UE sunt în mare măsură responsabile pentru propriile politici energetice, iar legislația UE le permite să ia măsuri de urgență pentru a-i proteja pe consumatori de scumpiri. Iată ce fac guvernele de pe continent pentru a ajuta.

România

Guvernul de coaliție al României a implementat o schemă de plafonare a facturilor la gaz și energie pentru gospodării și alți consumatori, până la anumite niveluri ale consumului lunar, și-i compensează pe furnizorii de energie pentru diferența rezultată. Schema va fi în vigoare până în martie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă aprecia în februarie că schema de sprijin va costa aproximativ 14,5 miliarde lei (3 miliarde de euro), însă analiștii se așteaptă acum ca ea să depășească 10 miliarde de euro.

Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii plafonează facturile de energie angro pentru întreprinderi în această iarnă, ca parte a unui amplu pachet de măsuri pentru a proteja populația și companiile de creșterea prețurilor la energie.

Primul ministru Liz Truss a declarat că plafonul se va aplica timp de șase luni, începând cu 1 octombrie, și va asigura că întreprinderile „vor putea să treacă iarna”.

Ea a adăugat că magazinele și pub-urile vor beneficia de ajutor financiar pentru facturile de energie după perioada inițială de șase luni.

Un plafon similar pentru facturile de energie pentru gospodării a fost prezentat la începutul acestei luni. O gospodărie medie „nu va plăti mai mult de 2.500 de lire sterline (2.857 de euro) pe an pentru fiecare dintre următorii doi ani”, a declarat Truss, adăugând că acest lucru ar însemna economii anuale de aproximativ 1.000 de lire sterline (1.143 de euro), pe baza prețurilor actuale ale energiei.

Această măsură se adaugă la o reducere de 400 de lire sterline (457 de euro) la facturile de energie promisă la începutul acestui an pentru fiecare gospodărie, care va fi plătită fie direct în conturile care au o plată automată stabilită către furnizorul de energie, fie va putea fi solicitată separat de către familii.

Gospodăriile care se luptă deja să se descurce și care au primit deja ajutoare guvernamentale vor primi, de asemenea, o plată unică pentru „costul vieții” de 650 de lire sterline (743 de euro), pe lângă reducerea de 400 de lire sterline, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire sterline (343 de euro) în această iarnă.

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor primi o plată de 150 de lire sterline (171 de euro) pentru a acoperi creșterea costului vieții.

Italia

Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea bruscă a costurilor energiei și a prețurilor de consum. Acest ajutor se adaugă la cele aproximativ 35 de miliarde de euro prevăzute în buget din ianuarie pentru a combate criza costului vieții.

Un proiect consultat de Reuters arată că guvernul ar urma să extindă un bonus de 200 de euro plătit în iulie italienilor cu venituri mici și medii care nu l-au primit anterior.

Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a taxa companiile care profită de pe urma creșterii prețurilor la energie și va promova un plafon pentru prețul gazelor la nivel european pentru a contribui la limitarea vârfurilor de preț.

Spania

La fel ca Italia, Spania a decis să impoziteze companiile energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii obținuți pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să plătească facturile.

Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile de energie de la 21% la 10%, reducând totodată o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.

La fel ca Portugalia, Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile la gaze, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât o medie de 50 de euro pe megawatt-oră.

Franța

Franța oferă, de asemenea, o plată unică cetățenilor săi pentru a-i ajuta să facă față vremurilor grele, deși suma de doar 100 de euro este considerabil mai mică decât în Marea Britanie și Italia.

Dar Franța și-a intensificat jocul la sursă, luând măsuri pentru naționalizarea completă a furnizorului de energie EDF și obligându-l să limiteze creșterile prețurilor angro la electricitate.

În prezent, guvernul afirmă că va limita creșterile de prețuri la energie și gaze pentru gospodării la 15% în 2023. Potrivit acestuia, factura lunară medie de energie a unei gospodării va costa, în consecință, 20-25 de euro în plus, față de 180-200 de euro în plus în lipsa unui astfel de plafon.

De asemenea, taxa internă pe consumul final de energie electrică (TICFE) a fost redusă de la 22,50 euro pe megawatt/oră la doar 1 euro pe megawatt/oră pentru gospodării și la 0,50 euro pentru întreprinderi.

Danemarca

În luna iunie, legislatorii danezi au convenit asupra unui ajutor în numerar pentru persoanele în vârstă și asupra altor măsuri în valoare totală de 3,1 miliarde de coroane daneze (417 milioane de euro), inclusiv o reducere a unei taxe pe prețul energiei electrice.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, un așa-numit „cec de căldură” în valoare de 2 miliarde de coroane daneze (269 milioane de euro), care va fi plătit la peste 400.000 de gospodării afectate de creșterea facturilor la energie.

Germania

Germania, care s-a străduit să reducă dependența sa puternică de gazul rusesc, s-a angajat să reducă taxa pe valoarea adăugată la gazele naturale de la 19% la 7% până la sfârșitul lunii martie 2024.

De asemenea, Germania a aprobat două pachete de ajutor în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii să facă față creșterii prețurilor la energie în acest an.

Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o sumă forfetară unică de 300 de euro pentru prețul energiei, transferată prin intermediul fișei de salariu a angajatorului. Familiile care primesc alocații pentru copii vor primi 100 de euro în plus pentru fiecare copil, în timp ce persoanele care primesc ajutoare sociale vor primi o plată unică de 200 de euro. Cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o suplimentare de 270 de euro pentru persoanele care beneficiază de ajutor pentru locuință.

Țara oferă, de asemenea, bilete subvenționate pentru transportul public.

Cu toate acestea, gospodăriile germane vor trebui să plătească cu aproape 500 de euro mai mult pe an pentru gaz, datorită unei noi taxe – care va fi impusă începând cu luna octombrie – care va ajuta companiile de utilități să acopere costurile de înlocuire a livrărilor rusești.

Țările de Jos

Guvernul olandez, care se așteaptă ca inflația să atingă 5,2 % în acest an, oferă gospodăriilor eligibile o alocație unică de 800 de euro pentru energie.

De asemenea, reduce TVA-ul la energie de la 21% la 9% și reduce taxele pe benzină și motorină cu 21%, plafon care va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

Grecia

Din septembrie anul trecut, Grecia a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro sub formă de subvenții pentru energie și alte măsuri pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și fermierii să își plătească facturile la electricitate și gaz.

Subvențiile absorb până la 90% din creșterea facturilor lunare de energie electrică pentru gospodării și 80% din creșterea pentru firmele mici și mijlocii.

Norvegia

În timp ce prețurile de pe piața energiei cresc în întreaga lume, norvegienii vor plăti doar o sumă fixă decisă de guvern anul trecut. Potrivit unei scheme introduse de guvern în 2021, norvegienii plătesc integral facturile doar atunci când prețurile sunt sub 70 de coroane (7 euro) pe kWh. Atunci când facturile la energie depășesc acest prag, guvernul acoperă 80% din total.

În ciuda acestui lucru, se pare că norvegienii încă se luptă să își plătească facturile, iar guvernul analizează alte opțiuni pentru a ajuta gospodăriile în această iarnă.

Bulgaria

În luna mai, Bulgaria a aprobat un pachet de 2 miliarde de levi (1 miliard de euro) menit să protejeze companiile și consumatorii cu venituri mici de creșterea prețurilor la energie și alimente cauzată de conflictul din Ucraina.

Începând din iulie, guvernul oferă, de asemenea, o reducere de 0,25 levi (0,13 euro) pe litru de benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat și metan până la sfârșitul anului și elimină accizele la gazele naturale, electricitate și metan.

Finlanda

Guvernul finlandez a declarat la 4 septembrie că intenționează să ofere garanții de lichiditate în valoare de până la 10 miliarde de euro pentru sectorul energetic, pentru a contribui la prevenirea unei crize financiare.

„Programul guvernamental este o opțiune de finanțare de ultimă instanță pentru companiile care, altfel, ar fi amenințate de insolvență”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin în cadrul unei conferințe de presă.

Ungaria

Ungaria a plafonat prețurile cu amănuntul la carburanți la 480 de forinți (1,19 euro) pe litru începând din noiembrie, cu mult sub prețurile actuale de pe piață. Măsura a dus la o astfel de creștere a cererii încât guvernul a fost nevoit să limiteze eligibilitatea pentru acest program.

Creșterile bruște ale prețurilor la gaze și electricitate au forțat, de asemenea, guvernul să reducă plafonarea de ani de zile a facturilor de utilități cu amănuntul, stabilind limita la nivelul consumului mediu național, prețurile de pe piață aplicându-se peste acest nivel.

Ungaria a impus, de asemenea, o interdicție de export de combustibili și a relaxat recent reglementările privind exploatarea forestieră pentru a răspunde cererii crescute de combustibili solizi, cum ar fi lemnul de foc.

Polonia

Polonia a anunțat reduceri de taxe pe energie, benzină și produse alimentare de bază, precum și ajutoare în numerar pentru gospodării. De asemenea, a prelungit până în 2027 prețurile reglementate la gaze pentru gospodării și instituții precum școlile și spitalele.

În luna iulie, guvernul a convenit asupra unei plăți unice de 3.000 de zloți (633 de euro) pentru gospodării, pentru a contribui la acoperirea creșterii costului cărbunelui. Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că costul total al reducerii prețurilor la energie în Polonia va ajunge la aproximativ 50 de miliarde de zloți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. facturile nu se scumpesc

    limba Romana, vai de ea

    incercati sa fiti mai atenti legat de ce exprimati si mai ales cum exprimati

    Act justificativ privind vânzările și cumpărările de mărfuri, lucrările executate și serviciile prestate, precum și mărfurile lăsate în păstrare; formular tipărit pe care se întocmește un astfel de act.

    1.1. Factură consulară = document emis de un consulat pentru admiterea mărfurilor în țara pe care o reprezintă.
    1.2. Factură fiscală = document fiscal emis de furnizor, care atestă proveniența legală a mărfii și care permite circulația sa în condiții fiscale date.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.