Cultivatorii de sfeclă de zahăr din Transilvania, reuniţi într-o asociaţie profesională, afirmă că l-au convins pe proprietarul francez al fabricii de zahăr din Luduș – una din cele mai mari din țară – să le vândă pachetul majoritar de acţiuni, scrie Radio România Actualități.
Aceștia ar avea bani pentru a cumpăra fabrica de zahăr de la Luduș de la producătorul francez de zahăr Tereos, potrivit surselor Economedia.
„S-au prezentat garanții financiare ca această cooperativă este capabilă să achiziționeze fabrica de zahăr de la Ludus”, conform surselor Economedia.
Termenii contractului semnat miercuri de cele două părţi este confidenţial, astfel că cei implicaţi nu au putut da detalii, dar liderul sindical al muncitorilor de acolo a afirmat pentru Radio România Târgu Mureş că se vor menţine cele 150 de locuri de muncă ale salariaţilor care au intrat în şomaj tehnic.
Producţia la fabrica de zahăr de la Luduș fusese oprită, iar unitatea urma să fie închisă şi demolată, după ce un acord cu Ministerul Agriculturii pentru preluarea fabricii nu s-a finalizat.
În şedinţa Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş – SC Tereos RO SA.
Fabrica de Zahăr Luduș trebuia să fie cumpărată de Casa de Comerț Unirea, însă instituția nu era încă operațională, iar vânzătorul, grupul francez Tereos, a propus anumite termene și o sumă deja prestabilită, non-negociabilă, care a dus la sistarea discuțiilor, au declarat pentru Economedia surse din Ministerul Agriculturii.
Producătorul francez de zahăr Tereos a anunțat în ianuarie că este în consultări cu sindicatele privind un plan ce vizează închiderea activităţilor din domeniul zahărului din România. Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, revizuieşte o serie din afacerile sale, după schimbarea conducerii la finalul lui 2020. Noua echipă, care şi-a exprimat temerile privind nivelul ridicat al datoriei grupului, a făcut din reducerea acesteia una din priorităţile de vârf.
„De când a fost achiziţionată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduş a acumulat pierderi substanţiale şi s-a confruntat cu dificultăţi, în special din cauza reducerii constante a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acţiuni menite să compenseze aceste evoluţii”, a informat Tereos.
Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul lui septembrie, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.
Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.