Exporturile de petrol ale Rusiei au crescut la cele mai ridicate niveluri de la începutul războiului în Ucraina

petrol Sursa foto: Pixabay

Exporturile de petrol ale Rusiei au crescut la cele mai ridicate niveluri de când țara a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, transmite CNN.

Rusia a exportat 8,3 milioane de barili pe zi de țiței și petrol rafinat în aprilie, a precizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul său lunar privind petrolul, publicat marți. O creștere a exporturilor de țiței a compensat o scădere a exporturilor de produse rafinate, a adăugat agenția.

Creșterea vine în ciuda faptului că Uniunea Europeană a impus anul trecut o interdicție asupra tuturor importurilor maritime de țiței de la Moscova și o interdicție totală asupra importurilor de produse petroliere rafinate.

Rusia a reușit să deturneze volume uriașe din petrolul său către China și India.

India a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc de când Moscova a invadat Ucraina – și trimite o mare parte din acesta înapoi în Europa sub formă de combustibil rafinat.

Într-un articol publicat marți în Financial Times, șeful Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că UE ar trebui să ia măsuri drastice împotriva Indiei care revinde petrol rusesc în Europa. Borrell a avertizat că această practică „este cu siguranță o eludare a sancțiunilor, iar statele membre trebuie să ia măsuri”.

„Rusia pare să aibă puține probleme în a găsi cumpărători dispuși pentru țițeiul și produsele sale petroliere”, a declarat AIE în raportul său.

Cu toate acestea, veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu 27% în aprilie, comparativ cu aceeași lună din 2022, a estimat agenția.

Încasările fiscale din sectorul de petrol și gaze al țării – care contribuie cu aproximativ 45% la bugetul federal – au scăzut cu aproape două treimi în aceeași perioadă.

AIE a declarat că Rusia ar putea crește exporturile de petrol ca o modalitate de a compensa scăderea veniturilor. Țara nu și-a respectat angajamentul față de OPEC+, grupul de națiuni producătoare de petrol, de a reduce exporturile cu 500.000 de barili pe zi luna trecută, potrivit estimărilor AIE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: