Exportul de gaze către Ungaria a încetat. Tranzitul s-a redus și el drastic

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

De azi, 3 octombrie, exportul de gaze către Ungaria, prin conducta Arad – Szeged, s-a oprit, potrivit datelor interactive Transgaz. Semnele apăruseră încă de ieri, când fluxurile de gaze uzuale – 6,6 milioane metri cubi zilnic se diminuaseră la 5,2 milioane. Către unguri era export propriu-zis de gaze din producția locală (Petrom) dar și tranzit.

Și importurile de gaze s-au înjumătățit, în prezent intrând din Bulgaria doar 6,6 milioane de metri cubi, din care 2,2 milioane este tranzit către Ucraina și 0,5 milioane către Republica Moldova. În fapt, beneficiara tranzitului către Ucraina este tot Republica Moldova, care se folosește de facilitățile de stocare ucrainene, pentru ca moldovenii nu dețin astfel de capacități.

Jumătate din tot importul rămâne în țară, fie pentru stocare – încă mai intră în depozite circa 8 milioane mc zilnic (depozitele sunt 96% pline), fie pentru consumul curent. Producția locală, Romgaz, Petrom, BSOG, este de 23,2 milioane de metri cubi.

În perspectiva iernii 2023-2024, România are la dispoziție producția locală, extracția din depozite și importuri de pe ruta bulgară, de unde se aduc gaze fie rusești, fie turcești (de la 1 octombrie, Petrom poate aduce gaze din Turcia, fiind sub un contract de livrare cu BOTAS), fie azere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Țara asta a nimanui,nu se poate dezvolta din cauza grupurilor infracționale ce capuseaza tot ce înseamnă energie. Economia României a fost si este distrusa din cauza unor infractori grei ce controleaza energia electrică.

  2. Bine ca au in depozite pt ca se anunta iarna decalata si severa exact spre primavara. Bietii ucraineni sunt si ruinati si vaf ca ii lasa inca o iarna in transee sub cerul liber. Sa dam pacii o sansa!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.