Un contribuabil dintr-o comună din județul Ilfov s-a trezit în urmă cu câteva zile cu toate conturile blocate de bănci în urma unei înștiințări de poprire de la ANAF. Contribuabilul, care a dorit să își păstreze anonimatul, a transmis către Economedia dovada plății încă din 2018 a presupusei datorii invocate de ANAF când a decis să îi blocheze conturile. Inclusiv ANAF a admis în comunicările ulterioare către bănci că datoria era de fapt stinsă din 2018.
- Economedia a decis să facă public acest caz care demonstrează disfuncționalitatea ANAF și a sistemului informatic. Blocarea conturilor unor contribuabili – persoane fizice sau firme – pentru datorii inexistente ale este o practică constantă în ultimii ani și este provocată de lipsa unui sistem digital corect care să indice situația la zi a fiecărui contribuabil. Această practică duce la pierderea a zile întregi pentru rezolvarea situației și la probleme pentru cash-flow, mai ales în cazul persoanelor fizice și al firmelor mici, ceea ce se traduce în scăderea productivității.
Practica blocării conturilor pentru datorii inexistente e cu atât mai dăunătoare cu cât deseori sunt blocate sume mai mari decât presupusa datorie. Este și cazul contribuabilului din Ilfov, ale cărui conturi au fost blocate în totalitate pentru o datorie de 2.800 de lei.
Cetățeanul a declarat pentru Economedia și a probat cu documente faptul că s-a trezit cu conturile blocate în timp ce se afla în Austria și trebuia să plătească serviciile medicale la o clinică.
„În momentul în care am vrut să plătesc am descoperit că toate conturile erau blocate. E vorba despre conturile în lei și în euro. Norocul a fost că familia m-a putut ajuta și a plătit serviciile medicale”, a declarat contribuabilul.
Ce s-a întâmplat de fapt? Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov a început executarea silită pentru o presupusă datorie de 2.800 de lei din 2018. E vorba despre o presupusă sumă neplătită aferentă contribuțiilor pentru Asigurările Sociale de Sănătate (CASS). În acel moment, ANAF a transmis decizii de poprire a tuturor sumelor deținute de contribuabil în băncile unde are conturi deschise. În plus, a trimis aceeași decizie și la Casa Județeană de Pensii Ilfov.
Practic, contribuabilul nu a mai putut să își acceseze nici un cont și nu a primit nici pensia din cauza popririi.
Ulterior, el a făcut dovada plății încă din 2018 a sumei reclamate de ANAF, moment în care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov a transmis către bănci și Casa de Pensii o decizie de ridicare a măsurilor de executare silită.