EXCLUSIV. Zăcăminte Petrom în revizie. Producția de gaze a României scade drastic și scoatem gaze din depozite

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Producția de gaze a României a scăzut brusc la circa 19 milioane de metri cubi, de la o medie obișnuită de 23 – 23,5 milioane metri cubi (20% scădere), iar surse din piață spun că acest lucru se datorează intrării în revizie a mai multor zăcăminte Petrom din zona Hurezani.


UPDATE Romgaz a transmis că revizia de la TEG Hurezeani (unde producția este de aproximativ 5 milioane mc/zi) a dus la dereglarea pieței. Potrivit companiei, situația de la Iernut nu are impact în piață.


UPDATE Ion Sterian, directorul General al Transgaz, a declarat pentru Economedia că producția internă prin SNT este în acest moment de circa 19,2 mil mc/zi. Potrivit lui, scăderea are două motive. Unul dintre acesta este revizia anuală de la stația de comprimare TUCO Bulbuceni și câmpul de producție OMV de la Hurezani, care în general produce 3,4 milioane de metri cubi pe zi. Revizia este estimată a se desfășura în perioada 10-17 septembrie 2024. Al doilea motiv este ⁠faptul că oprirea centralei de la Iernut a Romgaz a condus la oprirea câmpurilor de producție Balda, cca 0,7 milioane mc/zi și Mureș, cca 0,3 milioane mc/zi. Pe programul transmis de Romgaz astăzi, se estimează repornirea centralei de la Iernut mâine, și implicit vor fi pornite și câmpurile de producție Balda și Mureș.


Avem azi la dispoziție doar 27,9 milioane de metri cubi, din care 1 milion de metri cubi reprezintă extracție din depozite. Este nevoie de aceste gaze scoase din stocuri pentru a acoperi consumul intern.

În același timp, importul de gaze, exportul și tranzitul funcționează ca de obicei, date fiind contractele încheiate anterior. Astfel, intră în țară via Bulgaria (pe la Negru Vodă și Giurgiu) 7,1 milioane metri cubi și ies 8,5 milioane metri cubi către Ungaria și Republica Moldova. Către Ungaria este tranzit de gaze asigurat de către țara noastră, prin intermediul Romgaz, dar către moldoveni este și  gaz de producție internă.

Se scot din depozite 1 milioane de metri cubi, lucru neobișnuit pentru perioada caldă, însă acest lucru nu este de îngrijorat, dat fiind că depozitele sunt pline la peste 90%. De asemenea, pentru că avem un consum scăzut – cu industria energofagă mai mult închisă – SNT nu are mari probleme de funcționare.

România are asigurată producția de gaz din trei surse, Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: