EXCLUSIV Scumpirile la energie au umflat conturile producătorilor și furnizorilor. Profituri uriașe: Hidroelectrica – profit de 3,7 miliarde lei, OMV Petrom – creștere de 100%, Tinmar – creștere de 166%

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Economedia a obținut în premieră profiturile marilor companii din energie. Datele arată profituri uriașe în comparație cu 2020: dublare la Hidroelectrica și OMV Petrom, creștere cu 166% pentru Tinmar Energy și cu 20% pentru Romgaz sunt câteva exemple.

Creșterile de prețuri la energie au făcut numeroase victime. Pe de o parte, consumatorii s-au trezit cu facturi uriașe,  atât la energie electrică, dar mai ales la gaze. Statul a implementat deja o schemă de plafonare a prețului și de compensare, în cazul încadrării într-un anumit prag de consum. Vineri, ministerul Energiei a venit cu o nouă schemă, mai extinsă, prin care să ajute mai mult consumatorii casnici și să includă acum și firmele. Pe de altă parte, producători precum Azomureș și Alro Slatina, consumatori intensivi de gaze, au anunțat deja reduceri de producție, în contextul în care nu găsesc gaze la prețuri acceptabile. Și business-urile mici spun că le afectează scumpirile la energie și că le vor transmite ulterior în prețuri.

Pe de altă parte, scumpirile la energie au fost motiv de bucurie pentru unele companii, în special producătorii și furnizorii din România. Un document obținut de Economedia, care conține informații din baza de date a ANAF, arată că anul 2021 a fost unul profitabil pentru aceste companii, cu creșteri de profituri de peste 100-150%, în unele cazuri. Iar unele din aceste firme sunt companii de stat, deci o mare parte din profitul lor va merge la stat, sub formă de dividende, după cum Economedia a scris aici.

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, a realizat un profit brut (înainte de taxe) de invidiat de 3,71 miliarde de lei până la finalul lunii septembrie 2021, arată datele obținute de Economedia. Acesta este în creștere cu 121% față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 1,67 miliarde lei. Spre comparație, înainte de pandemie, în 2019, Hidroelectrica a raportat un profit net de 1,3 miliarde lei la nouă luni.

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a realizat un profit impozabil de 1,1 miliarde lei în ianuarie-septembrie 2021, cu 21% mai mare față de cele 909 milioane de lei înregistrate cu un an înainte. Romgaz a revenit, așadar, la profitul de dinainte de pandemie, în primele nouă luni din 2019 raportând un profit de 1,18 miliarde lei.

Și austriecii de la OMV Petrom, al doilea cel mai mare producător de gaze, au raportat o creștere de 99% a profitului impozabil, la 1,54 miliarde lei, de la 775 miliarde lei cu un an înainte. OMV nu a ajuns încă la rezultate din 2019, însă, în primele nouă luni din acest an raportând un profit net de 2,7 miliarde lei.

Furnizorul independent Tinmar Energy, controlat de antreprenorul român Augustin Oancea, a raportat o creștere de 166% a profitului, la 235 milioane lei, în primele nouă luni ale anului trecut.

UPDATE Reprezentanții Tinmar Energy au transmis că nu au înregistrat un profit cu 160% mai mare și că rezultatele companiei includ atât pierderi din activitatea de furnizare de energie, cât și profitul înregistrat din alte linii de business.

„Compania Tinmar Energy NU a înregistrat profit de 160% cum ați comunicat dvs. Mai mult, așa zisul profit realizat de compania Tinmar Energy în primele 9 luni ale anului 2021, cuprinde pe de-o parte o pierdere generată de activitatea de furnizare energie electrică către consumatori și un profit aferent celorlalte linii de business din cadrul grupului Tinmar și anume: trading energie electrică/gaze naturale, furnizare gaze naturale, comercializarea produselor petroliere, comerț și producție produse agricole. Acest rezultat negativ la 9 luni, privind furnizarea de energie la consumatorii finali, este o consecință a faptului că, atunci când preţul energiei crește, impactul acestor creșteri este preluat în primă fază de furnizori, generându-le pierderi semnificative și abia, după 6-12 luni, impactul este resimțit în totalitate și de către consumatorii finali. Cu toate acestea, suntem deciși să ne respectăm toate contractele și depunem toate eforturile rezonabile pentru a respecta litera și spiritul promisiunilor și angajamentelor noastre”, a transmis compania.

Un profit mare a raportat și furnizorul Engie România, de 370,2 milioane lei, după o creștere de 36%.

UPDATE Reprezentanții Engie susțin că cifrele sunt incorecte și că firma a fost afectată de scumpirile fără precedent ale gazelor.

„Cifrele prezentate în articolul Economedia pentru primele nouă luni de activitate a ENGIE Romania sunt incorecte. Reamintim că publicarea rezultatelor financiare se realizează la 12 luni și numai după aprobarea acestora de către Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor, ENGIE Romania având participații deținute și de Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea și alți acționari.

ENGIE Romania, ca mulți alți furnizori de energie, a fost afectată în mod semnificativ de creșterile fără precedent ale costurilor de achiziție a gazelor naturale și energiei electrice, care s-au aflat pe un trend ascendent începând din vară și au atins maxime istorice în ultimul trimestru al anului 2021”, au transmis reprezentanții companiei.

RCS & RDS SA, ca furnizor, prin DIGI Energy, a raportat un profit de 208 milioane de lei.

Enel Energie SA a raportat un profit de 128,5 milioane lei (creștere de 24%), iar Enel Energie Muntenia a raportat un rezultat de 87,39 milioane lei (creștere de 47%).

UPDATE Reprezentanții Enel Energie și Enel Energie Muntenia au transmis un drept la replică în care afirmă că cifrele sunt incorecte și că, din contră, cele două companii au fost afectate de creșterea prețurilor la energie. Oficialii companiilor nu au transmis însă și datele corecte, „din cauza constrângerilor de comunicare derivate din regulile bursiere”.

„Cifrele legate de profiturile Enel Energie și Enel Energie Muntenia menționate în articol sunt incorecte atât din punct de vedere al valorii, cât si al evoluției lor pentru primele 9 luni ale anului 2021 în comparatie cu primele 9 luni ale anului 2020. Începând cu a doua jumătate a anului 2021, activitatea de furnizare a celor două companii din cadrul Enel în Romania a fost afectată semnificativ de creșterea prețurilor la energie și la gaze naturale pe piețele en-gros și de cantitățile scăzute de energie disponibile pentru achiziție”, au transmis reprezentanții companiilor.

E.On Energie România SA a fost pe plus cu 126,7 milioane lei (creștere de 60%).

Furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, controlat de fondul ceh de investiţii Emma Capital, a raportat un profit de 64,5 milioane de lei (creștere de 3%).

Compania controlată de stat Electrica Furnizare are, în schimb, una dintre cele mai mari scăderi de profit, de 82%, de la 230,5 milioane lei la 40,6 milioane lei.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, joi, că este în analiză supraimpozitarea furnizorilor, urmează să aibă loc discuţii cu reprezentanţi din întregul lanţ energetic şi vor fi prezentate nişte soluţii.

Economedia.ro a anunțat în premieră în 13 ianuarie despre faptul că guvernul ia în calcul supra-impozitarea profitului „excepțional” realizat de furnizorii de gaze și energie electrică în 2021. Propunerea vine de la PSD, potrivit surselor citate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Statul roman eșuat se transforma încet încet în stat mafiot, ii jefuiește pe cetățeni(și jaful asta prin facturi uriașe e strigător la cer) pentru a se întreține el însuși. În afara de politie, pompieri și sănătate, lejer toți ceilalți pot rămâne 10%,unii chiar desființați ca inutili, precum securitatea.

  2. liberalizarea preturilor la energie si gaz este cea mai mare mizerie si talharie la adresa connsumatorilor, care sunt pur si simplu jecmaniti de niste furnizori marea majoritate cu capital de stat care sunt mana-n mana cu guvernanti si parlamentarii pentru a obtine venituri uriase fara sa faca nimic ca vezi doamne ne cere UE sa facem asta ceea cew o mare minciuna si aberatie a guvernelor, ele vor sa faca asta petru a avea ei mai multi bani scumpind preturile in special la gaz de catre unii furnizori talhari care au scumpit preturile de 5-6 ori si nici nu vor sa refaca facturile, acestia trebuie judecati si condamnati pentru furtul la adresa consumatorilor,

  3. Engie sste cel mai mare furnizor escroc care a scumpit gazele intre 500-600% talharid dupa bunul plac consumatorii, cine-i verifica pe acesti escroci care practica asemenea preturi uriase de 5-6 ori mai mari decat in toamna.

  4. Furnizorii cumpără energie de la producători. Preturile marfă au crescut de 7 ori. Producătorii sunt de stat, cei relevanți. Statul se bucura de doua ori pentru creșterea prețurilor: că acționar și ca incasator de taxe.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.