Camera Deputaților are programat pentru viitoarea ședință de plen o lege care ar duce la creșterea salariilor pentru câteva mii de bugetari din domeniul agriculturii. E vorba despre angajații de la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Creșterile de salarii au loc pe fondul unei inflații galopante și a lipsei oricărei reforme în domeniul bugetar. Mai mult, după cum arată o analiză Economedia, numărul angajaților la stat a continuat să crească pe tot parcursul anului trecut, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Și asta în condițiile în care, potrivit ultimului recensământ, populația României a scăzut cu peste un milion de persoane în ultimul deceniu.
Proiectul de lege a trecut deja de plenul Senatului în decembrie 2022, dar atunci prevedea doar creșterea salariilor pentru angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Luni, 13 martie însă, deputații din Comisia de agricultură au adoptat un raport de admitere care adaugă două instituții ai căror angajați vor primi salarii mărite: Academia de Științe Agricole și Silvice și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Cum vor crește salariile? Prin simpla schimbare a încadrării din funcție publică teritorială în funcție publică de stat, ceea ce ar duce la un plus de venituri de circa 10-15%.
Proiectul de lege mai prevede și aplicarea pentru toți angajații acestor instituții de stat a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă.
Citește aici proiectul de lege
Citește aici raportul Comisiei de Agricultură
Deputatul USR Alin Apostol critică intenția coaliției PSD-PNL-UDMR de a crește salariile pentru cele trei categorii de bugetari: ”Mi se pare un proiect de lege absolut neechitabil, ca să nu zic cuvinte foarte dure, atâta timp când în România sunt peste 1,2 milioane de contracte cu salariul minim pe muncă. Este dezgustător. PSD și PNL propun creșteri salariale pentru câteva mii de oameni. Să nu ne mai mirăm atunci când oamenii onești nu vin la vot și lasă această mafie administrativă”.