EXCLUSIV Niculae Havrileț pleacă de la șefia companiei de distribuție a Electrica SA. Acuzații: „Managementul este total deficitar și chiar ilegal. Consiliul de administrație îmi spunea cu cine să lucrez”

Niculae Havrileț Niculae Havrileț / Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Niculae Havrileț, un nume foarte cunoscut în piața de energie, pleacă, odată cu finalizarea mandatului, de la șefia Distribuție Energie Electrică Romania (DEER). Aceasta este filiala de distribuție a Electrica SA, companie la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei. Havrileț afirmă pentru Economedia că nu a mai cerut o reînnoire a mandatului din cauza managementului „deficitar” și „chiar ilegal”, care îi dicta cu cine să lucreze și care nu îi permitea să își formeze propria echipă.

Niculae Havrileț a fost numit director general al Distribuție Energie Electrică România, compania de distribuție a energiei electrice din grupul Electrica, în data de 27 septembrie 2021. Mandatul său a fost limitat la șase luni, însă legea lasă loc de prelungire.

Conform surselor Economedia, mandatul lui Niculae Havrileț s-a încheiat luni, 28 martie, și nu a mai fost prelungit.

Niculae Havrileț a confirmat această informație pentru Economedia. El susține că nici nu a primit o propunere de prelungire a mandatului și nici nu a solicitat un nou mandat.

Havrileț declară, pentru Economedia, că motivul pentru care nu a solicitat un nou mandat este pentru că „managementul operatorului de distribuție din cadrul societății Electrica este total deficitar și chiar ilegal“.

Solicitat să detalieze problemele, el a explicat: „Operatorul de distribuție, atunci când face parte dintr-un operator integrat pe verticală, trebuie să aibă libertatea de a-și alege deciziile manageriale independente de alte interese din grup. Însă consiliul de administrație era implicat în recrutarea de personal, lucru care trebuie să fie exclusiv la competența directorului general executiv. Practic, consiliul de administrație îmi spunea cu cine să lucrez, în loc să îmi dea posibilitatea mie, ca director general, să îmi aleg echipa. Directorul financiar era recrutat de către consiliul de administrație, și nu de către comitetul de management condus de directorul general. Directorul de audit era recrutat tot de CA. Practic, consiliul de administrație era o instituție de recrutare și angajare în societate. În aceste condiții, eu nu puteam să mai continui și de aceea nu am cerut un nou mandat”.

Președinte al consiliul de administrație al DEER a fost, până anul trecut, Corina Popescu, directorul general al Electrica SA. Ulterior, Autoritatea de Reglementare în Energiei i-a solicitat să se retragă, din cauza conflictului de interese, potrivit lui Havrileț. În locul ei a fost numită președinte CA Livioara Şujdea. Dar și ea era atât directoare la societatea-mamă Electrica SA, cât și președinte CA la Distribuție Electrica, ceea ce era din nou interzis de către legislația de unbundling (disocierea proprietăţii în domeniul energiei), mai spune Havrileț. „ANRE a intervenit și a solicitat ca și în locul lui Livioarea Șujdea să fie numită o persoană care să nu fie în conflict de interese. A fost numit Valeriu Ivan, o persoană care mai departe este și în structurile de conducere ale Electrica. Acesta și-a dat seama de situație și a acționat corect în sensul prezervării problemelor de conflict de interese, adică s-a extras. Însă în momentul în care noi am solicitat o totală raliere la legislația europeană care a fost introdusă în legislația românească în 28 decembrie 2021, ar fi trebuit ca societatea-mamă, Electrica SA, să numească un consiliul de administrație independent, cu o persoană care să nu facă parte nici dintr-o parte, nici din alta. Lucru care nu s-a întâmplat”, a explicat Havrileț pentru Economedia.

În prezent, legislația arată că mandatul lui Havrileț va fi preluat de către Sinan Mustafa, director general adjunct care înlocuiește directorul general. Surse Economedia arată însă că mandatul a fost preluat de către celălalt director general adjunct, Valentin Brănescu.

Niculae Havrileț este un nume cunoscut în piața de energie. El a fost președinte al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), administrator la companiile Romgaz și Electrica, secretar de stat în Ministerul Energiei, consilier al ministrului Energiei Virgil Popescu și director general în minister.

Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA a încheiat anul anul 2021 cu pierderi nete de 553 milioane lei, comparativ cu un profit de 388 milioane lei realizat în anul precedent.

Citește și: 

EXCLUSIV Electrica SA a anunțat, în prag de Crăciun, concedierea colectivă a unei treimi din cei 120 de angajați, după ce a estimat că profitul va scădea cu 100% în 2022. Compania nu a anunțat și acționarii de pe bursă

Controverse legate de un contract major al companiei cu capital de stat Electrica. Contoarele importate din China sunt neplătite din cauza problemelor de conformitate / Soțul șefei Electrica lucrează la compania care a câștigat contractul

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Havrielet este un profesionist in comparatie cu haita de securisti, militieni si politruci adusi de acesta doamna Popescu la Electrica. Era normal ca el sa fie dat afara…

    • Un alt politruc care nu avea ce sa caute pe acea functie . Singurul profesionist pe acea functie a fost Emil Merdan fapt dovedit de profit si realizari in ani lui de management . Dupa plecarea lui si numirea doar pe criterii politice s-a dus totul pe rapa . Compania este in prag de colaps din cauza asta se poate verifica . Oare cati bani a primit domnul Niculaie pe cele 6 luni ?

      • In loc sa se planga si sa imprastie otrava in jurul său, mai bine ar fi facut bilanțul cu realizarile sale. Pierderile de la DEER nu sunt si din cauza lui ? Ce investitor normal l-ar mai păstra în funcție ?

  2. Cum se numește cucoana care conduce Electrica și pendulează între USR și PSD, că pe ăia de la PNL îi ține de mână tandru? Dar acoperitul descoperit care o păpușază? Hai că vă zic eu: Popescu și Modran. Ha! Ha! Ha! Trăiască combinațiile necâștigătoare!

  3. În loc să se plângă și să acuze fără dovezi, mai bine își prezenta bilanțul activității cu meritele lui, cu ce a făcut acolo cât timp s-a umplut de bani. De exemplu cum de a avut DEER pierderile din 2021 ? Dl. H unde a fost ?

  4. Nea Nicu, matale le.ai dat ăstora de le Exxon perimetrul ăla petrolier, fără bani și fără licitație, pentru care trebuie sa plătim acum 1,1 miliarde de $?! 🤕😟
    Hai că stai la butoane de 22 de ani…Săracu de tine! 🤕😟

    • Și poate publică Economedia un alt articol, in care sa ne lămurească ce ,,investiții” au făcut în perimetrul ăla, pentru care, cu dreapta chibzuință, sa primească o asemenea despăgubire…🤕😰

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.