Hagag Development a ajuns la un portofoliu de 4 clădiri istorice în București și vrea să mai cumpere altele

Anna Cohen, Hagag Development Europe Sursa foto: Hagag

În portofoliul local al Hagag Development Europe se află două terenuri – unul în zona Aviației-Pipera, unde este dezvoltat H Pipera Lake și un altul în cartierul Primăverii, pe bulevardul Mircea Eliade, care va găzdui H Eliade 9 Residence, și patru clădiri cu valoare istorică, dintre care o clădire monument. Trei dintre acestea sunt localizate pe Calea Victoriei  – H Victoriei 109, H Victoriei 139, cumpărate de la Petrom, H Știrbei Palace, și H Tudor Arghezi 21. Compania reclamă, însă, relația defectuoasă cu autoritățile locale și lipsa de interes a acestora.

Compania a finalizat refacerea și reabilitarea clădirii de birouri H Victoriei 109 și se apropie de finalizarea proiectului rezidențial H Victoriei 139, un bloc de locuinţe construit în perioada interbelică lângă Casino Palace.

„Suntem pe ultima sută de metri cu lucrările pentru proiectul rezidențial H Victoriei 139, unde se pun la punct ultimele detalii și pentru care, de mai bine de jumătate de an, așteptăm certificatul de edificare. Tot pe Calea Victoriei, unde dezvoltăm H Știrbei Palace, suntem pregătiți să demarăm lucrările de consolidare, restaurare și refuncționalizare a Palatului Știrbei. Încă din luna mai a acestui an am depus documentația necesară în vederea obținerii autorizației de construcție pentru consolidarea și renovarea palatului și am parcurs toate etapele legale premergătoare autorizării. Cu părere de rău, pe fondul relației defectuoase cu autoritățile locale și a lipsei de interes și comunicare pe care reprezentanții primăriei generale au manifestat-o față de situația precară în care se regărește acest imobil recunoscut drept unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale Bucureștiului, nu putem avansa o dată estimativă la care vom începe efectiv reabilitatea clădirii”, spune pentru Economedia Anna Cohen, Head of Marketing al Hagag Development Europe.

Tot pe segmentul office compania lucrează, în prezent, la consolidarea structurii de rezistență a H Tudor Arghezi 21. Compania, cu investiții de 250 de milioane de euro în România, are un buget de investiții de circa 100 milioane de euro pentru acest an.

„Suntem foarte interesați să dezvoltăm și să creștem cât mai mult segmentul de nișă reprezentat de proiectele de reconversie a clădirilor vechi și ne uităm foarte atent la mai multe proprietăți, toate cu valoare istorică, monument sau amplasate în zone protejate centrale și ultra-centrale. Momentan ne concentrăm doar pe București, pe extinderea operațiunilor și consolidarea portofoliului local, dar nu excludem pe viitor ideea de a accesa și anumite piețe secundare atâta timp cât vom identifica acolo oportunități de investiție care să corespundă profilului și strategiei noastre de  dezvoltare”, explică Anna Cohen.

Compania va investi 20 de milioane de euro în refacerea Palatului Știrbei, care va găzdui spaţii comerciale şi o ga­lerie de artă. Palatul Ştirbey se întinde pe o suprafaţă construită la sol de 776 de metri pătraţi şi o suprafaţă construită desfăşurată de 2.933 de metri pătraţi, având un regim de înălţime de S plus P plus E plus M.

„De când am accesat piața din România am investit aici constant atât în achiziția de active, cât și în dezvoltare. Anul acesta, de asemenea, am alocat un buget semnificativ pentru achiziții și dezvoltare și suntem dispuși să suplimentăm aceste sume ori de câte ori vom considera că este nevoie”, conchide Anna Cohen.

Deși nu o tendință, achiziția de clădiri istorice sau de terenuri centrale, în ultimii ani zona Pia­ţa Universităţii – Calea Victoriei a atras nu­meroase tranzacţii imo­biliare. De exemplu, dezvoltatori precum S plus B Gruppe, Strabag sau S Immo au cumpărat terenuri sau clădiri în zona centrală a Bucureştiului , iar în decembrie 2019 fondul de investiţii Vivion din Luxemburg, controlat de fraţii Isaac şi Amir Dayan din Israel, a cumpărat Palatul BCR din Piaţa Universităţii contra sumei de 25-30 milioane de euro şi au în plan să îl transforme în hotel de cinci stele.

De asemenea, românii de la Forte Partners au preluat de la Telekom proiectul Matei Millo în valoare de 40 de milioane de euro si proiectul Tandem, cu o valoare de piata de 65 milioane de euro, două clădiri office care pot revitaliza și moderniza zona centrală a Bucureștiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: