EXCLUSIV Cum va funcționa compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților: Petrom a acceptat să își asume jumătate din sumă în semn de „solidaritate” cu consumatorii, celelalte companii petroliere vor fi sub presiunea prețurilor

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Premierul Nicolae Ciucă a făcut un anunț parțial joi, spunând că guvernul va suporta jumătate din compensarea cu 50 de bani a prețului la pompă al carburanților. PSD a anunțat că și ”operatorii privați” vor participa la compensare. Potrivit informațiilor Economedia și G4Media, guvernul a convenit deja cu OMV Petrom să împartă această compensare.

”OMV Petrom a acceptat să acorde practic un discount de 25 de bani pe litrul de combustibil, iar guvernul va veni cu alți 25 de bani. Practic, OMV Petrom susține și ea din solidaritate cu clienții această compensare, având în vedere că profiturile companiei cresc odată cu creșterea prețului”, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia și G4Media.

Zilele următoare, guvernul va discuta și cu ceilalți distribuitori de carburant pentru ca aceștia să accepte să intre voluntar în schema de compensare, potrivit surselor citate. În caz că acestea nu vor accepta să compenseze, ele vor risca să își piardă o parte dintre clienți, mai ales transportatorii, dată fiind diferența de preț la pompă.

Cum vor recupera companiile private cei 25 de bani suportați de către stat? Prin deducere din taxele datorate la finalul acestui an, potrivit informațiilor noastre. Această metodă a fost aleasă în favoarea celei de decontare, aplicată în momentul actual în cazul furnizorilor de energie electrică și gaze, și care a dus la întârzieri la plată și la probleme de lichiditate pentru furnizori.

Context. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că guvernul a decis să compenseze câte 50 de bani din prețul fiecărui litru de combustibil de carburant la pompă. Măsura se va aplica timp de trei luni și e valabilă pentru toți consumatorii, nu doar pentru transportatori.

Premierul Ciucă a mai spus că bugetul alocat pentru această schemă de compensare este de 2 miliarde de lei pentru cele trei luni, jumătate din sumă fiind acoperită de la bugetul de stat. Premierul nu a spus însă de unde va veni cealaltă jumătate.

Prețul unui litru de benzină a trecut de 8,6 lei, iar al unui litru de motorină a trecut de 9,2 lei. (sursa foto: Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Multumim, Petrom. Mulțumim Năstase pentru ca ai vândut extracția, distribuția și furnizarea de petrol statului austriac, stimate pensionar special care îți cauți pensia în instanță.

    • Bine ca le-a vandut (51%) pentru ca altfel stim cam ce-ar fi facut statul roman cu ele. Se vede la cele pe care nu le-a vandut.

  2. Si eu as fi acceptat sa dau un discount chiar si mai mare. Pe unii nici nu-i intereseaza marimea pretului ci a discountului. Deci, eu fac pretul cat vreau (cat suporta piata, normal) plus 25 de bani apoi aplic discountul respectiv. Simplu.

    • Asa a fost si in cazul energiei electrice si a gazului, au marit artificial pretul ca sa ia mai multi bani de la stat. Astea sunt masuri facute de hoti pentru alti hoti.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.