EXCLUSIV Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, despre excluderea Huawei de la licitația 5G: Concurența nu e singurul obiectiv de interes public, există și alte preocupări legitime, printre care și siguranța / Să permitem operatorilor telecom să își pună la comun infrastructura 5G pentru a scădea costurile

Bogdan Chirițoiu - InquamPhotos George Călin Foto: Bogdan Chirițoiu - (InquamPhotos / George Călin)

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune într-un interviu pentru Economedia.ro că proiectul de lege privin rețeaua 5G, care exclude de facto compania chineză Huawei, produce riscuri din punct de vedere al concurenței, dar răspunde obiectivului de securitate națională. El spune în interviul Economedia că a discutat cu reprezentanții Huawei și le-a transmis că mediul de afaceri trebuie să se conformeze cerințelor de securitate.

În plus, Chirițoiu propune ca operatorii telecom să își poată partaja investițiile în viitoarea rețea 5G, astfel încât costurile suportate de fiecare operator să scadă.

El cere lansarea licitației 5G după adoptarea codului telecomunicațiilor, un instrument care să permită această împărțire a investițiilor și care să facă mai simplu procesul de autorizare a construcțiilor de antene 5G.

  • Fragmentul din interviu legat de piața telecom și rețelele 5G (de la minutul 40.01):

 

Elena Deacu: Sunt sectoare de piață unde vedeți forme de concentrare? De exemplu piața telecomunicațiilor?
Bogdan Chirițoiu: În general suntem mulțumiți de concurența din piețe. Nu vedem prea multe sectoare unde vedem concentrare. Ne uităm însă la materialele de construcții, știm că sunt plângeri în această perioadă privind prețul. Avem o investigație din nou pe piața cimentului, unde avem trei companii producătoare mari și late – aici privatizarea nu a fost foarte inteligent gândită.

Ne uităm la zonele în care statul intervine prin reglementări – profesiile liberale, care nu e o piață foarte concurențială. Aici vedem o concentrare prea mare, sau restricții în piață.

În telecomunicații nu, până acum eram mulțumiți de piață. Unul dintre actori vrea să iasă din piață, dar nu poți să îl ții cu forța. Pe de altă parte, vrem companii puternice, care să poată face investiții în rețeaua 5G. Trebuie să avem grijă ca nici investițiile să nu fie exagerate. Eu aș vrea să permitem companiilor să își împartă investițiile.

Cristian Pantazi: În ce sens?
Bogdan Chirițoiu: Să pună la comun infrastructura, să partajeze rețeaua. În loc ca fiecare să își construiască propria lui rețea, ceea ce ar fi foarte scump, cred că e rațional să îi lăsăm să își partajeze rețelele. Și atunci efortul investițional al fiecărei companii va fi ceva mai mic, pentru că orice efort investițional se duce în prețuri.

Cristian Pantazi: Proiectul legii 5G: există preocuparea unor producători că va duce la o eventuală lipsă de competiție prin excluderea Huawei. Vedeți riscuri din punctul de vedere al concurenței?
Bogdan Chirițoiu: Categoric că există, dar concurența nu e singurul obiectiv de interes public. Există și alte preocupări legitime, printre care și siguranța. Am discutat-o, am avut multe întâlniri cu Huawei, care e din China. Și i-am întrebat dacă guvernul chinez ia o decizie similară, voi o să țipați, o să protesteze mediul de afaceri din China? Mediul de afaceri va trebui să se conformeze.

Pot fi situații când alte obiective de politică publică fac necesară o astfel de reducere. Dacă statul român crede că un anumit actor e un risc de securitate, sau dacă avem acorduri cu aliați care consideră că un anumit actor dintr-un stat e un risc și cer României să îi sprijinim, ne adaptăm. Alianțele vin cu anumite obligații.

Cristian Pantazi: Ce soluții propuneți?
Bogdan Chirițoiu: Am atras atenția să încercăm să nu avem o concurență prea restrânsă, asta ne-au spus și operatorii telecom. Trebuie să fim atenți când lansăm 5G – opinia noastră a fost să nu ne grăbim cu licitația. Fiecare guvern își dorea să lanseze licitație.

În primul rând trebuie să știm ce companii telecom sunt interesate în 5G.

Apoi trebuie să vedem furnizorii de echipamente – dacă scoatem Huawei, să ne interesăm ce putem pune în loc? Că avem Samsung, Nokia, Ericsson, că avem suficienți care să fie siguri din punct de vedere al securității, dar care să aibă și o calitate bună și să am și concurență ca să nu avem prețuri exagerate.

Trei: ne trebuie codul telecomunicațiilor, ca să facem mai ușoare investițiile. Se pare că numărul de antene e mult mai mare la rețeaua 5G, ceea ce înseamnă mai multe autorizații de construcție. Dacă rămânem la faptul că o primărie dă mai ușor, alta dă mai greu, riscăm să avem probleme. Eu cred că e mai bună soluția care se discută pentru investițiile în offshore – varianta pe care s-a mers e să se dea autorizarea de către minister, nu poți să riști ca o primărie să dea autorizație, alta nu. Deci ar trebui standardizat procesul acesta de autorizare. Cred că așa ceva e indicat și pentru rețeaua 5G, industria și-ar dori asta. Asta încearcă să facă codul telecomunicațiilor, care dă reguli și pentru partajarea rețelelor, ca să reducem impactul investițional. Deci până nu le avem pe toate acestea…

Cristian Pantazi: Deci nu vedeți licitația 5G anul acesta?
Bogdan Chirițoiu: Dacă avem toate aceste elemente, dacă vedem ce operatori participă, ne lămurim ce echipamente putem folosi, avem și condiții pentru desfășurarea investițiilor – cel mai devreme la finalul acestui an.

Nota redacției: Interviul integral cu Bogdan Chirițoiu va fi publicat în curând

Foto & video: InquamPhotos (Octav Ganea și George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: