EXCLUSIV Americanii de White Star Real Estate, proprietarii Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, caută proprietăți de maximum 50 de milioane de euro pe piața românească

liberty Sursa foto: Liberty Technology Park

Investitorul imobiliar american White Star Real Estate, care a achiziționat în 2019 Liberty Technology Park de la Ion Sturza pentru 40 de milioane de euro, iar acum extind proiectul cu o componenetă rezidențială, care va include 258 de apartamente, caută noi proprietăți pentru achiziție, proprietăți care se încadrează într-o investiție de circa 50 de milioane de euro.

Compania a demarat lucrările pentru Liberty Residential în decembrie 2021, vor finaliza lucrările de construcție în trimestrul II al anului viitor. Liberty Technology Park a fost dezvoltat pe terenul de 4,5 hectare al fabricii de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca și a fost demarat prin renovarea și modernizarea a patru clădiri cu o suprafață de 17.000 de metri pătrați.

În cadrul proiectului vor mai fi dezvoltate o zonă de retail și servicii de 5.000 mp, iar în prezent se află în dezvoltare trei noi clădiri de birouri.

De asemenea, compania caută pe piață proiecte imobiliare de cumpărat și, în prezent, are câteva posibilități de achiziție.

„Explorăm anumite oportunități, nu avem o limită pre-stabilită de investiti, dar e puțin probabil să vorbim de un ticket size mai mare de 50 de milioane euro”, spune pentru Economedia Emilian Bălan, country manager al White Star Real Estate.

White Star Real Estate administrează și clădirile de birouri Lakeview Office Building de 26.000 mp, Charles de Gaulle Plaza de 25.000 mp și Victoria Center de 8.200 mp, toate trei din București și nu ar fi exclus să într-un parteneriat, precum cel cu Bain Capital din Polonia, pentru dezvoltarea de parcuri industriale in Romania.

„E o practică obișnuită a grupului nostru de a intra în parteneriate pe proiect cu parteneri de anvergură, deci nu ar fi ceva neobișnuit să o facem și pe dezvoltarea de parcuri industriale. Totuși, în acest moment nu pot nici să infirm sau să confirm că vom intra curând într-un astfel de parteneriat”, continuă Emilian Bălan.

Dacă White Star va intra într-un parteneriat de dezvoltare de parcuri industriale, momentan compania nu are nicio rezervă de terenuri pentru dezvoltare, cu excepția celui din cadrul proiectului Liberty, și ar trebuie, teoretic, să identifice un partener cu rezervă de terenuri sau să cumpere terenuri la marginea marilor orașe sau noduri de transport, sau în orașe pentru depozite „last mile”.

În opinia lui Emilian Bălan e foarte probabil ca segmentele rezidențial și cel industrial să-și continue creșterea, iar piața birourilor pare și ea într-o revenire timidă.

„E greu de facut niște proiecții clare, dar foarte probabil segmentul rezidențial și cel industrial/logistic își vor continua creșterea pe fondul unei cereri susținute; de asemenea, cred că și segmentul de office este într-o revenire, chiar dacă deocamdată destul de timidă”, conchide Emilian Bălan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: