EXCLUSIV Ambasadorii din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie cer Guvernului despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

Ambasadorii străini din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia solicită Guvernului să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor, spunând că, pe lângă faptul că aceștia cumulează pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, arată un document obținut de Economedia.

Solicitarea se regăsește într-o scrisoare transmisă încă din data de 17 februarie ministrului Energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă de către ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Ambasadorii susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.

Mai precis, ambasadorii susțin că furnizorii se confruntă acum cu probleme reale de flux de numerar, având nevoie de finanțare prin linii de credit pe termen scurt de la bănci pentru a-și susține activitatea, în contextul în care încă nu au primit despăgubirile de la stat pentru compensarea facturilor.

Aceste pierderi financiare se adaugă pierderilor operaționale deja înregistrate anul trecut. Furnizorii ar fi afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvernul României și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei. Pierderea totală estimată pentru toate cele patru companii se ridică la o magnitudine de 1 miliard de euro, potrivit ambasadorilor.

„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii.

În plus, furnizorii au trebuit să preia ca furnizori de ultimă instanță circa 100.000 de consumatori, ca urmare a ieșirii de pe piață sau a falimentului a 13 companii, ceea ce a pus mai mult presiune financiară.

Ambasadorii speră așadar că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”.

În plus, ambasadorii susțin că furnizorii de energie ar trebui considerați parteneri în elaborarea noului cadru de reglementare care urmează să fie implementat în această primăvară

De asemenea, ambasadorii subliniază că schema fiscală specială implementată din noiembrie 2021 până în martie 2022 pentru producătorii de energie regenerabilă introduce o denaturare pe piață, deoarece nu toți producătorii sunt vizați. De asemenea, face energia regenerabilă și mai puțin atractivă, deoarece nu și-a revenit încă din modificările anterioare aduse schemei de certificate verzi, adăugând astfel o povară financiară suplimentară companiilor care produc energie din surse regenerabile.

„Permiteți-ne să ne exprimăm înțelegerea pentru situația foarte dificilă cu care se confruntă Guvernul României (precum și guvernele noastre) în ceea ce privește creșterea dramatică a prețurilor în sectorul energetic. Suntem pe deplin conștienți că nu există soluții ușoare. Cu toate acestea, credem cu tărie că orice soluție durabilă trebuie să ia în considerare interesele consumatorilor, precum și interesele justificate ale sectorului de afaceri”, arată ambasadorii.

Guvernul susține că a început plățile

Ministerele Energiei și Muncii au prezentat miercuri situația plăților către furnizorii de energie care au compensat facturile consumatorilor, spunând că virarea sumelor se face fără a aștepta cele 30 de zile prevăzute în lege.

„Joi a avut loc ultima discuție cu furnizorii ce ține de atribuțiile Ministerului Muncii și de ANPIS. Începând de luni, după redepunerea noilor cereri de solicitare de sume, se fac noi plăți. Ieri am avut 18 milioane lei. Azi, până la intrarea în ședința de guvern, avem 3 furnizori cu 6,5 milioane. Actualizăm oră de oră sumele. Zi de zi, cum avem situațiile înaintate de dumnealor și verificările de vigoare, imediat punem în plată fără să ai așteptăm cele 30 de zile cum scrie în lege”, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi.

„La Ministerul Energiei au început plățile în urmă cu 2 săptămâni. Săptămâna trecută au fost plăți de 5 milioane lei. Facem plăți săptămânal, vinerea se trimit. Procedura de pată la Ministerul Energiei trebuie să ia în calcul inclusiv verificarea pentru IMM-uri a ajutorului de minimis. De aceea sunt sumele mai mici la solicitare decât pentru consumatorul casnic. Trebuie să verificăm dacă au primit ajutor de minimis, regulamentul european ne obligă să facem acest lucru”, a spus și ministrul Energiei Virgil Popescu.

Furnizorii de energiei afirmau săptămâna trecută că au cheltuit sute de milioane de euro, majoritatea din credite bancare, pentru compensarea și plafonarea facturilor, fără să îi primească înapoi de la stat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat, luni, la Parlament, că în aceeași zi s-au făcut primele nouă plăţi către furnizorii care au plafonat şi compensat preţurile la energie. Ministerul a făcut, luni, plăți în valoare de 2 milioane de lei către 9 furnizori de energie, conform surselor G4Media. Conform surselor, Ministerul Muncii internționează să plătească toate 30 de solicitări depuse din partea furnizorilor de energie aferente lunilor noiembrie-ianuarie, facturi care se ridică la peste 150 de milioane de lei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.