Evergrand este „doar începutul” problemelor din sectorul imobiliar al Chinei (expert)

Proteste la sediul Evergrande captura youtube

Sectorul imobiliar al Chinei trebuie să fie „substanțial mai mic” pentru o economie sănătoasă și stabilă, afirmă, pentru CNBC, un expert de top în piața imobiliară chineză.

“Există un risc prea mare în sector. Construim prea multe case, astfel încât stabilizarea trebuie să vină mai întâi din curățarea sectorului”, spune Li Gan, profesor de economie la Texas A&M University.

Gan estimează că circa 20% din fondul de locuințe din China este vacant, în condițiile în care cumpărătorii achiziționează a doua și chiar a treia proprietate ca formă de investiții. Chiar și în aceste condiții, dezvoltatorii continuă să construiască milioane de noi locuințe în fiecare an.

Sectorul a crescut rapid în China pe baza unei îndatorări excesive. Problemele au început să iasă la lumină în ultimele luni, după ce gigantul Evergrande și alți dezvoltatori au ratat mai multe scadențe de plată și se confruntă acum cu spectrul falimentului.

Autoritățile din China au intensificat eforturile de reglementare pentru a frâna speculația în rândul cumpărătorilor. Măsurile includ limitarea creditelor endemice în rândul dezvoltatorilor și înăsprirea regulilor pentru creditele ipotecare.

Acum, există semne că cererea de locuințe scade în China, arată Gan, care este și directorul Survey and Research Center for China Household Finance la Southwestern University of Finance and Economics din orașul chinez Chengdu.

“Unele dintre societățile imobiliare, aș zice, vor trebui să plece din sector astfel încât economia și sectorul să fie sănătoase. Astfel încât problemele Evergrande sunt doar începutul, multe companii vor trebui să iasă in sector deoarece cererea nu mai este acolo”, a arătat Gan.

Iar prețurile locuințelor noi au scăzut în septembrie pentru prima oară din februarie 2020. Gan consideră că această evoluție va permite consumatorilor să cheltuiască în alte sectoare, ceea ce ar fi benefic pentru economie în ansamblul său.

Pe ansamblu, contribuția sectorul imobiliar și a industriilor conexe la produsul intern brut al Chinei ar urma să scadă de la 30% în prezent la circa 15%, prezice Gan.

Expertul crede că guvernul de la Beijing este în măsură să asigure o încetinire progresivă a sectorului imobiliar pentru a evita o aterizare dură.

“Folosirea sectorului imobiliar pentru a susține creșterea PIB-ului nu este sustenabilă pentru China,” avertizează profesorul.

Problemele cu care se confruntă imobiliarele în China au afectat deja creșterea economică. A doua cea mai mare economie din lume a afișat luni o dezamăgitoare creștere a PIB-ului în trimestrul trei, de doar 4.9%, comparativ cu un an în urmă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: