În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Gospodăriile au generat 55% din deşeurile alimentare și rezultă o medie de 70 de kilograme per locuitor. Restul de 45% au fost deşeuri generate în lanţul de aprovizionare cu alimente.
Este prima monitorizare la nivelul UE a deşeurilor alimentare publicată de Eurostat.
Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât şi la nivel global.
Nivelul deşeurilor alimentare generate de gospodării este de aproape două ori faţă de cantitatea de deşeuri alimentare provenite din sectoarele producerii şi a fabricării produselor alimentare şi băuturilor (14 kg şi 23 kg per locuitor; respectiv 11% şi 18%). În aceste sectoare există strategii pentru reducerea deşeurilor alimentare.
Restaurantele şi serviciile alimentare sunt responsabile pentru 12 kg de deşeuri alimentare per persoană, (9%), în timp ce vânzările cu amănuntul şi alte reţelele de distribuţie a alimentelor au cel mai redus nivel de deşeuri alimentare (9 kg; 7%); dar impactul restricţiilor din pandemie asupra acestor sectoare încă sunt analizate.