Euro a început să fie vândut la peste 5 lei la casele de schimb

euro leu bani lei Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Mai multe case de schimb din Brașov vindeau euro în urmă cu câteva zile cu peste 5 lei, un prag psihologic, în contextul în care estimările analiștilor că acest prag va fi depășit s-au întețit în ultima perioadă. Economistul Florian Libocor susține că deja facturile de utilități se plătesc cu un euro peste 5 lei.

 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

 

 

 

 

Și în anumite tranzacții de schimb valutar pe Revolut, euro mai depășește adesea pragul de 5 lei, în ultima perioadă.

Economistul-șef al BRD, Florian Libocor, a declarat la o conferință de specialitate: „Să știți că în momentul de față -vrând, nevrând – plătiți un euro cu peste 5 lei. În toată zona de utilități, unde facturile sunt în echivalent euro, veți vedea că firmele vă încasează moneda unică la peste 5 lei”, scrie Hotnews.

„S-a discutat despre posibilitatea ca nivelul cursului de schimb să depășească nivelul de 5 lei. Că va fi un euro 5,05 lei, că va fi 5,03 lei…este absolut posibil. Trebuie să înțelegem că nivelul leului în termeni reali este supra-apreciat”, a mai adăugat economistul șef.

Libocor susține că această situație se datorează faptului că România are un deficit comercial mare, adică importă mai mult decât exportă. „Dacă ne uităm doar la deficitul extern – expresia schimburilor comerciale pe care economia României le face -, nu pot să explic în mod credibil această apreciere. Moneda se apreciază în momentul în care ai export, încasezi valută etc. Ori noi, importăm mai mult decât exportăm și avem un deficit de 7% (pe care dacă îl adunăm cu celălalt deficit, cel bugetar, obținem aproape 15%) pe care trebuie să-l finanțăm. Faptul că nivelul cursului va merge la 5 lei sau 5 lei virgulă ceva, nu trebuie să fie perceput ca fiind o „explozie” a cursului”, a continuat acesta.

Analiștii CFA România anticipau recent o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0407 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0975 lei pentru un euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: