Electrica finanţează al doilea proiect prin PNRR: 3,4 milioane euro nerambursabili pentru o capacitate de stocare a energiei electrice în Mureş

BUCURESTI - MINISTRUL ENERGIEI - SEDINTA CU PRODUCATORII - 17 IU Foto: Inquam Photos / George Călin

Electrica anunţă că a atras finanţări europene nerambursabile de aproximativ 3,4 milioane euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru construirea unei capacităţi de stocare de energie electrică, posturi de transformare şi staţia de transformare aferentă, reţele electrice interne şi a drumurilor de acces, în localitatea Fântânele, judeţul Mureş. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 21,8 milioane fără TVA, transmite News.ro.

„Electrica anunţă acţionarii şi investitorii asupra faptului că a atras finanţări europene nerambursabile de aproximativ 3,4 milioane euro prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru proiectul «Construire capacitate de stocare de energie electrică, instalaţii aferente, posturi de transformare şi staţia de transformare, reţele electrice interne, împrejmuire, branşamente, racorduri externe la SEN şi drumuri de acces» care se va realiza în loc. Fântânele, judetul Mureş, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C6/M ENERGIE/Investiţa I.4 – Lant industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice -Sub-masura 4.3 – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de stocare a energiei electrice (baterii)”, anunţă compania, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Capacitatea instalată de stocare de energie electrică din acest proiect este de 69,93 MWh, iar valoarea totală a proiectului este de aproximativ 21,8 milioane fără TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile este de aproximativ 3,4 mil euro, circa 20% din valoarea totală eligibilă.

„Ne bucurăm că am reuşit să fim printre cei care vor accesa fondurile din PNRR pe acest pilon, un stimulent atât de necesar în contextul tranziţiei energetice accelerate. Această realizare reprezintă încă un pas în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investitii. Tehnologia de stocare a energiei în baterii oferă multiple beneficii, cele mai importante fiind flexibilitatea şi stabilitatea reţelei, necesare pentru integrarea surselor de energie regenerabilă. De asemenea, poate contribui la reducerea costurilor şi protejarea infrastructurii critice”, a declarat Alexandru Chiriță, director general Electrica.

Acesta este al doilea proiect prin care Electrica accesează fonduri prin PNRR, după ce în octombrie 2023 a obţinut finanţare pentru proiectul fotovoltaic Satu-Mare 2 (dezvoltat de filiala sa Sunwind Energy SRL), cu o capacitate instalată de circa 27 MWp, proiect care este planificat a se finaliza anul acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: