EFOR numește noul program de investiții pentru primării un PNDL pe bază de „clientelism pe model Tăriceanu”

pndl, lucrari, constructii, muncitor, anghel saligny Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Organizaţia Expert Forum (EFOR) a cerut, joi, coaliției de guvernare să dezbată următorul PNDL în mod transparent, numind noul program de investiții pentru primării un „clientelism pe model Tăriceanu”.

„Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului. În dorinţa de a ieşi rapid cu ceva în faţă şi capta bunăvoinţa primarilor, cele două aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii Dragnea, în direcţia practicilor cele mai nefaste de alocări de bani publici din perioada Tăriceanu, încadrată pe indicatorii EFOR drept cea mai clientelară administraţie din istoria post-decembristă a României. Investiţiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul instrumentului nepotrivit al Fondului de Rezervă, sunt reţeta perfectă in 2021 pentru ineficienţă şi corupţie locală. EFOR semnalează că asistăm la un regres al calităţii şi transparenţei guvernării în ce priveşte fondurile pentru administraţia locală”, arată EFOR, într-un comunicat de presă.

Guvernul a implementat începând cu 2013 Programul Național de Dezvoltare Locală ca instrument principal pentru dezvoltarea comunităților rurale. Începând cu 2015, programul a finanțat aproximativ 12.000 de proiecte, în mare parte destinate comunelor, care au implementat proiecte de infrastructură rutieră, au realizat lucrări de alimentare cu apă sau de canalizare sau au construit unități de învățământ. Primele două etape au angajat sume de aproape 50 de miliarde de lei, tot atât cât propune Guvernul pentru PNDL 3 sau echivalentul acestuia.

Potrivit EFOR, Dacă fondurile de investiții sunt necesare pentru dezvoltarea României, experiența din primele două etape ale PNDL a arătat că acestea au fost aprobate și cheltuite în lipsa unor mecanisme eficiente de transparență și de control.

„Deciziile de alocare nu au fost transparente, Ministerul Dezvoltării nu a ținut o evidență la zi a proiectelor, iar unele dintre ele s-au pierdut pe drum și sunt prea vechi pentru a putea fi finalizate. De asemenea, implementarea programului a fost marcată de mai multe scandaluri de corupție sau care arată că mecanismele de transparență și integritate trebuie consolidate semnificativ pentru a evita alocările pe criterii politice, achizițiile acordate unor firme apropiate de partidele politice sau implementarea fictivă sau la o calitate redusă a proiectelor”, potrivit organizației.

Datele ne arată că aproape jumătate dintre proiecte au fost finalizate, susține EFOR, iar pentru alte 3.000 s-au făcut deconturi reprezentând mai mult de jumătate din valoarea acestora. Cu toate acestea, pentru peste 700 de proiecte semnate înainte de 2020 nu s-au decontat bani conform informațiilor disponibile în prima jumătate a anului 2021.

„Vorbim aici și de proiecte cu valori de milioane sau zeci de milioane de lei. Această situație ne arată lipsa de capacitate a beneficiarilor, dificultăți legate de achiziții sau implementarea proiectelor și alte probleme care periclitează cheltuirea eficientă a banilor publici. Instabilitatea financiară a fost un risc constant în implementarea PNDL. Fondurile au fost insuficiente și au fost frecvent acoperite din Fondul de Rezervă, ceea ce nu reprezintă o bună practică, ci mai degrabă o soluție de avarie, un răspuns la nevoile politice de moment și poate chiar un mecanism de control politic”, arată organizația.

Astfel, EFOR solicită punerea în dezbatere publică a oricărui act normativ care să reglementeze PNDL sau un program similar, în mod transparent, și organizarea de discuții cu toate părțile interesate.

Economedia a scris aici care sunt principalele prevederi ale programului de investiții pentru primării „Anghel Saligny” și ce obiective vor putea fi finanțate prin planul de 50 de miliarde lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Se poate spune si asa!
    Dar s-a nascut un Jaf Publc!
    Sa dai bani la Niste Neica Nimeni bani sa puna asfalt pe iarba sau sali de sport pentru babe fac parte din manualul de prostie a guvernarii!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.