Efectele represiunii Beijingului: LinkDoc devine prima firmă din China care renunță să se listeze în Statele Unite

Wall Street pixabay.com

Grupul chinez specializat în date medicale LinkDoc Technology Ltd a renunțat la intenția de a se lista pe bursa din Statele Unite, după represaliile declanșate de Bejing față de companiile chinezești care s-au listat în afara țării, transmite Reuters, care citează două surse apropiate discuțiilor.

Este vorba de prima companie din China care renunță la o ofertă publică inițială (IPO) după ce agenția chineză pentru securitate cibernetică a declanșat o anchetă asupra gigantului transporturilor la cerere Didi Global Inc, la doar două zile după listarea pe bursa din New York. A urmat imediat un ordin de înlăturare a aplicației Didi din magazinele de aplicații.

Beijingul a precizat marți că va înăspri activitatea de supraveghere a firmelor chinezești listate offshore, o mișcare care a generat o acțiune de vânzare a acțiunilor companiilor din China listate în Statele Unite.

Este probabil ca decizia LinkDoc de suspendare a ofertei publice inițiale de 211 milioane dolari să fie urmată de alte companii, notează Reuters.

Susținută de Alibaba Health Information Technology Ltd, LinkDoc aplicase pentru o ofertă publică inițială luna trecută și urma să-și evalueze acțiunile după închiderea bursei americane, joi.

Compania intenționa să vândă 10,8 milioane de acțiuni la un preț între 17,50 și 19,50 dolari fiecare. LinkDoc nu a comentat informațiile.

Poziția mai dură a administrației chineze este motivată în parte de temerile că Statele Unite ar putea avea un acces mai mare la datele deținute de companiile chinze.

Această schimbare de direcție vine în contextul în care noi reglementări în Statele Unite prevăd că firmele din China ar putea fi delistate de pe burse dacă nu respectă regulile americane de audit.

În acest an, o sumă record de 12,5 miliarde de dolari a fost colectată de companiile chinezești în cadrul a 34 de acțiuni de listare în Statele Unite, potrivit datelor Refinitiv, față de doar 1,9 miliarde din 14 operațiuni în aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: