EduPedu: Cronologia unui eșec instituțional / Singurul proiect PNRR coordonat de Ministerul Familiei, pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, amânat pentru a 4-a oară

copii jucarii sursa pexels

Un singur proiect PNRR este coordonat de Ministerul Familiei: deschiderea a 150 de centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți și copii cu dizabilități, consiliere și sprijin pentru părinți și copii. Cu termene amânate de 3 ori în mandatul Gabrielei Firea, ultimul ordin de ministru fiind publicat în Monitorul Oficial chiar în ziua demisiei, acest proiect va fi amânat cu încă două luni. „Persoanele care erau pe funcții de conducere și-au dat demisia”, a declarat pentru Edupedu.ro Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, scrie EduPedu.

„Termenul pentru finalizarea evaluării celor 180 de solicitări de finanțare depuse a fost prelungit cu două luni, adică septembrie și octombrie. Scopul proiectului este să nu se separe copiii de familie, în principal cei care provin din medii vulnerabile. Dacă au nevoie de ore remediale, discuții cu un psiholog, masă caldă, pot să beneficieze de toate acestea în cadrul programului. Până la finalul anului 2024 trebuie să fie implementate, construcție sau reabilitare de spațiu, persoane care să fie angajate, dotare și să aibă puțin activitate”, a declarat ministrul Familiei.

Motivul acestei noi amânări? „Persoanele care erau pe funcții de conducere și-au dat demisia și de astăzi abia am reușit să detașăm pe cineva de la Ministerul fondurilor europene și sperăm să reușim să mai avem încă o persoană detașată care alături de echipă, atât cât este aici, să înceapă să facă evaluarea”, a adăugat Natalia Intotero.

Cronologia proiectului privind înființarea celor 150 de centre de zi

Proiectul a fost lansat pe 7 noiembrie 2022 de Gabriela Firea, fostul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Termenul pentru depunerea proiectelor pentru înființarea acestor centre a fost amânat de doua ori în mandatul Gabrielei Firea.

  • Pe 22 decembrie a fost prelungit termenul până pe 9 februarie 2023, inițial era 9 ianuarie. Pe 10 mai era prevăzută finalizarea etapei de evaluare a proiectelor. Timp de câteva luni nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect.
  • Pe 10 aprilie, Gabriela Firea a anunțat un nou termen, 10 iunie pentru depunerea proiectelor, precizând că face acest lucru la cererea autorităților locale și 10 iulie pentru evaluarea proiectelor.
  • Pe 13 iulie 2023, Edupedu.ro și Economedia au făcut o solicitare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a afla lista proiectelor evaluate, termenul fiind 10 iulie.
  • Pe 14 iulie solicitarea a fost redirecționată la Ministerul Familiei, care ne-a informat pe 17 iulie că termenul pentru evaluarea proiectelor a fost prelungit printr-un ordin de ministru.
  • Ordinul de ministru care stabilea data de 10 august ca nou termen pentru finalizarea evaluării a fost publicat în Monitorul Oficial pe 14 iulie 2023, chiar în ziua în care fostul ministru Gabriela Firea și-a dat demisia pe fondul scandalului denumit în presă Azilele Groazei, în care apropiați ai Gabrielei Firea ar fi condus ONG-ul care gestiona azilele din Voluntari, unde zeci de bătrâni erau ținuți în condiții inumane.
  • Pe 16 august, ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat pentru TVRInfo, că „termenul pentru finalizarea evaluării celor 150 de solicitări de finanțare din 180, a centrelor de zi pentru copii, a fost prelungit cu două luni pentru că cei care lucrau în domeniul PNRR nu au finalizat și și-au dat demisia, pentru a scăpa de responsabilitate”.
  • Contactată astăzi, 17 august, de Edupedu.ro, Natalia Intotero a confirmat prelungirea termenului. Modificarea calendarului și a condițiilor de evaluare s-a făcut prin ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial

Citește integral pe EduPedu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: