Economia Ucrainei ar putea crește cu 15% în 2023, după declinul de anul acesta

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

PIB-ul Ucrainei ar trebui să se stabilizeze în 2023 şi să înregistreze un avans de 15,5%, în funcţie de evoluţiile militare în războiul contra Rusiei, care a început în 24 februarie, a declarat joi ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, într-un interviu acordat Reuters, citat de Agerpres.

Sviridenko, care este şi prim vicepremier, a anunţat că oficialii elaborează previziunile macroeconomice înaintea începutului negocierilor din septembrie cu FMI pentru un nou program de împrumut.

Actualele estimări privind privind PIB-ul Ucrainei în 2023 variază de la un declin de 0,4% la o creştere de 15,5%, după ce probabil anul acesta se va înregistra o contracţie de 30% – 35%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Înţelegem că trebuie să menţinem economia pe linia de plutire. Este extrem de dificil să facem noi prognoze, din cauza incertitudinilor. Totul depinde de evoluţiile militare”, a explicat ministrul Economiei.

Oficialul nu a dorit să dea publicităţii valoarea împrumutului solicitat de la FMI, apreciind că noul program ar trebui să fie de un nivel „ridicat” şi adoptat rapid, pentru a elibera fonduri de la alţi creditori şi pentru a reasigura investitorii.

Precedentul împrumut de cinci miliarde de dolari obţinut de Ucraina de la FMI a fost anulat în martie după ce la începutul războiului FMI a aprobat, cu câteva condiţii, finanţare de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit sprijin bugetar internaţional de 12,7 miliarde de dolari de la alte ţări şi instituţii şi se aşteaptă la alte 14 miliarde de dolari ajutor deja promis până la finalul anului, a anunţat ministrul Economiei.

„Este foarte important să primim acest ajutor financiar de la partenerii noştri. Luptăm pentru valorile care sunt importante pentru Europa şi pentru Statele Unite”, a adăugat Iulia Sviridenko.

Afectată în urma invaziei ruseşti, în 24 februarie, economia Ucrainei a înregistrat un declin anual de 15,1% în primul trimestru din 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: