ECOFIN a aprobat orientările pentru bugetul UE în 2026. Comisia a prezentat inițiativa care ar urma să reducă decalajul de competitivitate

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Comisia Europeană a prezentat în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) care a avut loc marţi la Bruxelles, inițiativa „Busola pentru competitivitate”, care ar urma să aducă îmbunătățiri privind competitivitatea și simplificarea în afacerile din Europa. În cadrul reuniunii Ecofin au fost aprobate orientările privind bugetul anual al UE pentru 2026, ca sistem de referință pentru Comisia Europeană la pregătirea următorului ciclu bugetar, a informat Ministerul Finanțelor.

„Trecerea de la vorbe la fapte implică identificarea unor soluții practice la problemele care afectează companiile europene şi anume birocrația, suprareglementarea, prețul exponențial al energiei, finanțarea insuficientă sau lipsa apetitului pentru risc în finanțarea inovației”, a transmis Alin Andrieș, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, cu privire la busola pentru competitivitate.

„Contribuţia politicii de coeziune la competitivitatea UE şi la procesul de convergenţă este esenţială şi trebuie recunoscută în continuare. În acelaşi timp, este nevoie de sprijin suplimentar pentru asigurarea condiţiilor de concurenţă echitabilă, ţinându-se cont de diferenţele privind spaţiul fiscal disponibil al statelor membre. În plus, cu privire la finanţare, propunerile pentru următorul Cadru Financiar Multianual al UE trebuie să fie echitabile și echilibrate, abordând simultan provocările legate de competitivitate și convergență”, a menţionat în intervenţia sa Andrieș, conform Ministerului Finanțelor.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În cadrul reuniunii Ecofin au fost aprobate orientările privind bugetul anual al UE pentru 2026, ca sistem de referință pentru Comisia Europeană la pregătirea următorului ciclu bugetar. Principalele aspecte abordate includ solidaritatea cu Ucraina, respectarea disciplinei bugetare, alocarea eficientă a resurselor și transparența în gestionarea fondurilor.

Pe agenda reuniunii s-au aflat și alte teme: stadiul actual al impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, adoptarea recomandărilor Consiliului privind planul bugetar-structural pe termen mediu al Ungariei şi traiectoria sa corectivă în cadrul Procedurii de Deficit Excesiv, Semestrul European 2025, adoptarea planurilor revizuite de redresare şi rezilienţă ale Letoniei şi Belgiei, aprobarea mandatului UE pentru reuniunea G20 din perioada 26-27 februarie 2025 şi adoptarea unei recomandări privind descărcarea de gestiune care urmează să fie acordată Comisiei în ceea ce privește execuția bugetului general al UE pentru exercițiul financiar 2023.