După 20 de ani de la adoptarea euro, moneda a devenit a doua cea mai utilizată din lume, după dolarul american

bani euro monede foto pexels-carlos-pernalete-tua-730647 Foto: Pexels.com

În urmă cu 20 de ani, la 1 ianuarie 2002, douăsprezece țări din Uniunea Europeana au renunțat la monedele lor național și au adoptat euro. În prezent, peste 340 de milioane de oameni folosesc moneda euro în 19 țări ale UE, cu 27,6 miliarde de bancnote euro în circulație pentru o valoare de aproximativ 1,5 trilioane euro. Euro este a doua cea mai utilizată monedă din lume, după dolarul american.

Pe măsură ce moneda sărbătorește 20 de la adoptare, UE continuă eforturile de consolidare a rolului internațional al monedei euro și de adaptare la noile provocări, inclusiv digitalizarea rapidă a economiei și dezvoltarea monedelor virtuale.

„Euro este și moneda viitorului, iar în următorii ani va deveni și o monedă digitală. Este moneda globală pentru investițiile durabile”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Pași specifici către o monedă unică au fost făcuți pentru prima dată în 1988

Moneda a parcurs un drum lung de la primele discuții despre o Uniune Economică și Monetară de la sfârșitul anilor 1960. Pași specifici către o monedă unică au fost făcuți pentru prima dată în 1988 de către Comitetul Delors, trei comisii europene prezidate consecutiv de Jacques Delors între 6 ianuarie 1985 și 6 ianuarie 1995.

În 1992, Tratatul de la Maastricht a marcat un moment decisiv în trecerea către euro, deoarece liderii politici au semnat criteriile pe care statele membre trebuiau să le îndeplinească pentru a adopta moneda unică. Doi ani mai târziu, Institutul Monetar European (IME) și-a început lucrările pregătitoare la Frankfurt pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să își asume responsabilitatea pentru politica monetară în zona euro. Ca urmare, la 1 iunie 1998, BCE a devenit operațională.

În 1999, moneda euro a fost lansată în 11 state membre și utilizată pentru plăți electronice. În sfârșit, pe 1 ianuarie 2002, Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania și-au schimbat bancnotele și monedele naționale cu euro. Slovenia a aderat la zona euro în 2007, urmată de Cipru și Malta (2008), Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014) și Lituania (2015). În prezent, Croația face demersurile pregătitoare pentru aderarea la zona euro, ceea ce intenționează să facă la 1 ianuarie 2023, cu condiția să îndeplinească toate criteriile de convergență.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: