Două combinate chimice din fostul imperiu industrial al lui Ioan Niculae, scoase la vânzare la pachet de lichidator. Lichidatorul cere 30 de milioane euro pentru ambele fabrici

donau chem

Lichidatorul Sierra Quadrant organizează în 8 și 10 septembrie licitații pentru vânzarea fabricilor Ga Pro Co Săvinești și Donau Chem Turnu Măgurele, combinate producătoare de îngrășăminte în insolvență, parte din grupul InterAgro, al lui Ioan Niculae, și el în insolvență.

„SIERRA QUADRANT FILIALA BUCUREŞTI SPRL, cu sediul în Bucureşti…, în calitate de lichidator judiciar al societăţii DONAU CHEM organizează licitaţie publică la data de 10.08.2023, ora 14:00, în vederea vânzării „Activului industrial Donau Chem”. Preţul de pornire la licitatie este de 89.448.120 lei(18 milioane euro – n.r.) fără tva. Se aplică dispoziţiile legale privind regimul tva în vigoare la data vânzării.Pentru participarea la licitatie, este necesară plata garanţiei de participare de 10% din pretul de pornire al licitaţiei, respectiv 8.944.812 lei care se depune direct în contul bancar al societăţii vânzatoare Donau Chem SRL…. Proprietatea imobiliară este compusă din bunuri imobile constând în teren în suprafaţă totală de 1.433.710,00 mp, situat în loc. Turnu Măgurele, strada Portului nr.1, jud. Teleorman, pe care sunt edificate clădiri şi construcţii speciale ce deservesc procesului de producţie sau in interiorul cărora sunt încorporate instalaţiile si echipamentele tehnologice. Bunurile mobile sunt compuse din mijloace fixe de natura echipamentelor, instalaţiilor, utilajelor etc., stocuri şi bunuri aflate la terţi. Instalaţiile de producţie constau în instalaţia de uree, instalaţia de amoniac, instalaţia de acid azotic, instalaţia de azotat de amoniu şi instalaţia de îngrasaminte lichide”, este anunțul publicat în presa centrală pentru Donau Chem.

„Subscrisa, SIERRA QUADRANT FILIALA BRAILA S.P.R.L., în calitate de Lichidator Judiciar al societatii GA-PRO-CO CHEMICALS S.A organizează licitatie publica cu strigare la data de 08.08.2023, ora 14:00, la sediul lichidatorului judiciar din Bucuresti, Str. Traian, nr. 2, Bl. F1, Sc. 3, E.t.4, Ap. 11, Sector 3, Bucuresti, în vederea vânzării „Activului industrial GA-PRO-CO CHEMICALS S.A”, combinat de producţie îngrăşăminte chimice amplasat în Săvineşti,  Jud. Neamţ, compus din teren, in suprafata de 719.297 mp, cladiri/constructii speciale care deservesc procesul de productie, instalatii, echipamente tehnologice/utilaje, mijloace de transport auto si feroviar, stocuri si obiecte de inventar…

Preţul de pornire la licitație este de 14.263.200 euro fără TVA. Se aplică dispoziţiile legale privind regimul tva în vigoare la data vânzării”, este anunțul pentru Ga Pro Co.

Donau Chem a mai fost în licitație, spre vânzare, și la începutul anului și pe 9 iunie. Nu s-a prezentant nimeni, așa că procedura este reluată în septembrie.

Tot imperiul din chimie al lui Niculae, acum în insolvență, era compus, pe lângă Donau Chem și Ga Pro Co, din Amurco Bacău şi Viromet Victoria. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România.

Grupul InterAgro a intrat în insolvenţă în 2016, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, administrator judiciar fiind Casa de Insolvență Transilvania. Businessul a fost înfiinţat în 1994 de omul de afaceri Ioan Niculae, ajungând în timp unul dintre cei mai mari jucători din agricultura românească. Compania exploata în 2016 peste 50.000 de hectare de teren arabil. Parte din aceste terenuri au fost vândute deja către alți investitori, unul dintre ei fiind Tinmar Ind (Augustin Oancea).

Patronul Ioan Niculae a avut mai multe probleme în justiție, aceasta fiind și una din cauzele decăderii imperiului său, ajungând să facă și de două ori închisoare.

În prezent, industria de îngrășăminte din România este aproape cu totul închisă. Funcționează doar Azomureș Târgu Mureș, dar la 10% din capacitate. Industria îngrășămintelor era cel mai mare consumator de gaze din țară. Spre exemplu, până în 2007 – 2008, când fabricile funcționau, consumul României era de 18 miliarde de metri cubi anual. Acum este de 9 miliarde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Imperiul chimiei romanesti a fost transat la fier vechi de ,,DJ” Vulpescu si Dan Diaconescu.

  2. De ce nu le cumpără statul și să le pună în funcțiune ? Se vor tăia toate la fier vechi, că așa s-a vrut

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.