Director în Ministerul Energiei: România ar putea beneficia de 14 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare

industrie, carbune, fabrica, poluare, turbina Sursa foto: FMI / Facebook

România ar putea beneficia de 14 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare, după ce preţul certificatelor de emisii de dioxid de carbon s-a dublat, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, director şi expert în cadrul Ministerului Energiei, prezent la o conferinţă de specialitate și citat de Agerpres.

Fondul de Modernizare, care va fi gestionat de Ministerul Energiei, se susţine din sistemul de trading al certificatelor de CO2. “De la începutul iniţierii acestuia contam pe 6-7 miliarde de euro până în 2027, odată cu dublarea preţului certificatelor este foarte posibil ca această sumă să se dubleze şi ea”, a arătat oficialul din minister.

Potrivit acestuia, ţara noastră va mai primi 1,6 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru energie, la care se adaugă şi fondurile de tranziţie justă, pentru zonele unde se închid termocentralele poluatoare.

“Deci fonduri foarte generoase, ne trebuie legislaţie stabilă, predictibilă, să nu fie modificată în următorii 10 ani, şi alte mecanisme de încurajare, precum posibilitatea de a încheia contracte pe termen lung, de vânzare în avans al energiei, pe care investitorii îl pot utiliza în relaţia cu băncile”, a continuat Havrileţ, prezent la conferinţa “Energia postcoronavirus”, organizată de Profit.ro.

În ceea ce priveşte contractele pe termen lung, investitorii pot face acest lucru încă de anul trecut, după ce Guvernul a emis o ordonanţă.

“Ei pot încheia contracte pe perioadă îndelungată, de preferinţă între 7 şi 10 ani, cu furnizori sau consumatori din industrie, ca un mecanism de garantare a fondurilor puse la dispoziţie de către bancă. În acest zile se discută la Parlament posibilitatea aprobării prin lege a acestui mecanism”, a completat Havrileţ.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: