Din nou, preț instantaneu uriaș al energiei, pe seară

cabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Deși reactorul 1 de la Cernavodă a reintrat în funcțiune, de azi noapte (după o avarie de trei zile), și mai bate și vântul iar consumurile nu sunt chiar atât de mari, totuși prețurile electricității din piața spot au atins din nou niveluri uriașe. Din datele OPCOM (operatorul bursei de energie), la ora 20.00, prețul energiei este de 763 de euro/MWh. La începutul săptămânii, era puțin peste 300 de euro/MWh.

La ora 21.00, mai coboră puțin prețul, dar tot este de 630 euro/MWh. La ora cu cel mai mare preț – 20.00, avem și importuri de 1.183 de MW din Bulgaria, dar și exporturi de 476 MW către Ungaria.

Prețuri spot la acest nivel am mai avut doar acum o lună, în perioada prelungită de caniculă în care, săptămâni la rândul, am înregistrat temperaturi zlinice ce atingeau maxime de 40 de grade Celsius sau peste.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În acest moment, situația prețurilor mari din piața spot nu se mai pune atât pe seama termperaturilor mari cât pe avaria la Reactorul 1 al Centralei Nucleare Cernavodă, care a privat Sistemul Energetic Național de 700 MW. A fost nevoie de importuri masive din Bulgaria și Ungaria pentru a acoperi deficitul de producție, iar termocentralele pe gaze au trebuit să producă la maxim. Acest lucru a pus presiune pe prețuri nu numai la noi, ci în tot lanțul balcanic, pentru că piața românească este integrată regional, efect care continuă și în prezent, deși U1 Cernavodă a reintrat în producție.

Piețele angro de pe „axa” Grecia-Bulgaria-România evoluează din nou la cote semnificativ mai mari în comparație cu cele din restul Europei, scrie Energy Mag, potrivit Rador Radio România .

Potrivit analiștilor think tank-ului ICIS, acest fenomen are legătură cu creșterea producției centralelor termoelectrice convenționale din cauza, printre altele, a producției scăzute de energie nucleară a reactoarelor din România, a scăderii dramatice a producției hidroelectrice în toate țările balcanice ca urmare a prelungirii secetei și din cauza „caracteristicilor” fluxurilor de energie electrică din Grecia care „contribuie la creșterea prețurilor în întreaga regiune”.

Miercuri, topul european al prețurilor pe Piața Pre-Day a Bursei de Energie era condus de Bulgaria (cu care piața greacă este interconectată), Bulgaria și România, unde prețul mediu a fost de 189,68 euro/MWh.

Potrivit jucătorilor de pe piață, creșterea observată se datorează în mare măsură reducerii ponderii surselor regenerabile în mixul de generare a energiei electrice – din cauza producției limitate a parcurilor eoliene – care a determinat ca „diferența” să fie acoperită de către centralele termoelectrice, inclusiv pe bază de lignit. Participarea gazelor la mixul producției de energie electrică s-a apropiat de 43% (42,9%), ponderea surselor regenerabile a fost de 30,5%, a lignitului de 9,7%, importurile au reprezentat 9,1%, iar energia hidroelectrică  4,3%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.