Din Africa de Sud spre Marte, un „drum” pavat cu startup-uri SF, inovații, tweet-uri și controverse. Portret al lui Elon Musk, antreprenor „mai puternic decât țări întregi”, după achiziția Twitter

Elon Musk pixabay.com

E cel mai bogat om al Planetei, implicat în companii cu activate în nuanțe SF – mașini electrice, rachete, implanturi de cip-uri, doboară acțiuni cu un tweet și, în curând, va prelua controlul uneia dintre cele mai mari (și influente) rețele de socializare din lume. Elon Musk. Apare în fotografii cu Barack Obama, dar și cu Donald Trump sau George Lucas, la evenimente mondene sau luând premii, jignește senatori pe tema vârstei, e surprins fumând un „joint” în timp ce fimează pentru un podcast, apare în The Big Bang Theory sau își trimite sateliții în sprijinul Ucrainei lovite de război; e – pe rând sau deodată – antreprenor vizionar, miliardar care își sporește averea prin mișcări controversate, om de afaceri cool și relaxat sau personaj de acțiuni în instanță. Cum a ajuns Elon Musk unul dintre cei mai influenți oameni ai planetei?

Elon Musk a co-fondat și conduce Tesla (mașini electrice), SpaceX (fabricație aerospațială), Neuralink (companie de neurotehnologie care vrea să dezvolte interfețe creier-mașină.) și The Boring Company (firmă de servicii de infrastructură și construcții de tuneluri). În curând, Elon Musk își mai adaugă o dimensiune în portofoliul de afaceri – controlul uneia dintre cele mai influente rețele de socializare. Acesta a obținut luni un acord pentru a cumpăra Twitter Inc pentru 44 de miliarde de dolari, într-o tranzacție care va transfera controlul asupra platformei de socializare populată de milioane de utilizatori și lideri globali către cea mai bogată persoană din lume, conform Reuters.

Elon Musk este acum „mai puternic decât țări întregi”, deoarece adaugă Twitter la un portofoliu care include gigantul Tesla și compania de rachete SpaceX, spunea, pentru Washington Post, Ross Gerber, un apropiat al lui Musk și investitor în Tesla. „El are cel mai important activ tehnologic din America… probabil unul dintre cele mai strategice active militare din lume… și acum are unul dintre cele mai importante instrumente de comunicații din lume”, a argumentat Gerber.

Figurează pe primul loc în Topul Forbes, cu o valoare netă de 268 de miliarde de dolari.

Din Africa de Sud spre Marte

Elon Musk s-a născut în 1971 în Pretoria, Africa de Sud, dar în jurul vârstei de 18 ani a plecat în Canada, unde a studiat la Queen’s University din Kingston, Ontario. În 1995, Musk a absolvit Universitatea din Pennsylvania cu diplome în economie și fizică, potrivit unui portret în imagini realizat de CNN.

La 24 de ani, în 1995, Elon Musk a co-fondat Zip2 Corp., o companie care a dezvoltat ghiduri de orașe online și care, peste patru ani, se vindea către Compaq pentru 307 milioane de dolari.

Musk a fondat SpaceX în 2002, cu intenția declarată de a face călătoriile în spațiu mai ieftine și mai accesibile. În 2010, Dragon a devenit prima navă spațială comercială care a orbitat Pământul și a revenit. În 2012, a devenit prima capsulă privată care se conectează la Stația Spațială Internațională.

În 2008, Musk a devenit CEO și arhitect de produs al Tesla Motors. Cu ani în urmă, se alăturase companiei de mașini electrice în calitate de președinte al consiliului de administrație.

S-a lansat într-o serie de afaceri controversate sau care în urmă cu ceva ani ar fi părut SF. Musk a spus chiar că vrea să facă din oameni o „specie interplanetară”, iar în 2016 și-a prezentat planul de a coloniza Marte, la Congresul Internațional de Astronautică.

În decembrie 2021, e desemnat „Persoana anului” a revistei Time. Editorul șef al publicaței, Edward Felsenthal, l-a descris pe Musk drept „o persoană cu o influență extraordinară asupra vieții de pe Pământ – și, potențial, a vieții de dincolo de planeta Pământ, de asemenea”.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Musk a mai marcat un punct la capitalul de imagine, după ce, în urma unei discuții în rețea de socializare a răspuns pozitiv unei solicitări a lui Mykhailo Fedorov, ministrul Transformării Digitale din țara invadată de ruși. Musk a activat rețeaua de sateliți Starlink ai SpaceX în Ucraina, după o solicitare de ajutor din partea conducerii țării, care trebuie să înlocuiască serviciile de internet distruse de atacul rusesc.

Pe de altă parte, Elon Musk a transmis, prin intermediul unui mesaj publicat tot pe Twitter, că va refuza să interzică sursele de știri rusești pe internetul furnizat prin sateliții Starlink, declarându-se un „absolutist” al libertății de exprimare.

Mesaje înșelătoare, controverse și mișcări de PR

Miliardarul este cunoscut pentru glumițele sale pe Twitter și interacțiunile cu urmăritorii pe rețelele de socializare, care au ridicat în trecut întrebări legate de reglementare și guvernanță corporativă. Musk a scris într-un tweet la finalul anului trecut că se gândește să devină influencer și să renunțe la funcțiile sale executive.

Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a avut o dispută cu politicianul american Bernie Sanders, tot pe Twitter, după ce senatorul le-a cerut celor bogați să-și plătească „partea echitabilă” a impozitelor, potrivit Reuters. „Trebuie să le cerem celor extrem de bogați să-și plătească partea echitabilă. Punct”, a scris Sanders pe Twitter. Glumind la adresa senatorului în vârstă de 80 de ani, Musk a răspuns spunând „Uit în continuare că ești încă în viață”.

Acțiunile sale de pe rețelele sociale au avut și consecințe financiare. Musk a fost amendat cu 20 de milioane de dolari de către Comisia de Valori Mobiliare din SUA pentru tweet-uri în 2018 și a fost obligat să demisioneze din funcția de președinte al Tesla.

Mesajul pe Twitter în care Elon Musk afirma în 2018 că are suficienţi bani pentru a scoate Tesla de la Bursă a fost considerat „fals şi înşelător” de un judecător, potrivit unui document depus de investitorii care au dat în judecată grupul, scrie agenția AFP, citată de News.ro. Aceștia au depus plângere contra fabricantului de maşini electrice şi Elon Musk, acuzându-i că au pierdut bani după publicarea acelui mesaj, care a dus la scăderea acţiunilor timp de câteva zile.

Controversele în ceea ce privește acțiunile miliardarului au apărut și în zona de producție. Astfel, producătorul de mașini electrice Tesla a fost criticat în SUA după ce a deschis un showroom în controversata regiune Xinjiang din China. Compania, condusă de miliardarul Elon Musk, a deschis showroom-ul din orașul Urumqi în ajunul Anului Nou, scrie publicația BBC.  Aceasta în condițiile în care China a fost acuzată de sclavie și genocid împotriva grupului minoritar uigur din regiunea de vest. Senatorul republican Marco Rubio, care a sponsorizat un proiect de lege semnat de președintele Joe Biden în decembrie, prin care cere firmelor să demonstreze că bunurile importate din Xinjiang nu au fost produse cu muncă forțată, a criticat decizia companiei de a deschide un showroom în China.

Jocul criptomonedelor. Musk, un susținător vocal al criptomonedelor, a influențat puternic prețurile dogecoin și bitcoin și, la un moment dat, a spus că compania va accepta bitcoin pentru achiziționarea mașinilor, idee la care s-a renunțat. Tesla a dezvăluit anul trecut că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, iar Musk a mai spus că deține niște bitcoin și dogecoin.

Chiar și mișcarea Twitter a fost învăluită de controverse. Cu puțin timp în urmă, un grup de acţionari ai Twitter l-au dat în judecată pe Elon Musk, pentru că nu a dezvăluit că a cumpărat o participaţie semnificativă la compania de social media în termenul potrivit, transmite CNBC, citat de News.ro. O serie de experţi în domeniul juridic şi în valori mobiliare au declarat pentru The Washington Post că întârzierea l-ar fi putut ajuta Musk să obţină un avantaj de 156 de milioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Puternic” acolo unde Legea-i slaba. Valoarea lui reala e undeva la un maxim de 300 milioane de $. Asta daca n-am trai intr-o hiper-bula a tot ce inseamna Finante.

  2. Bernie e socialisto-stalinist si minte de rupe, ca politrucii. Vb aia romaneasca, cu stanga nici cruce nu-ti poti face. Pai a platit taxe vreo 15 miliarde de dolari anul asta, da, are alt regim, nu anual, ci sunt taxe cam pe 10 ani. 1.5 miliarde de dolari pe an ca taxe la fosila senila de Bernie care-l mai si plagiaza pe Stalin ocazional, inseamna direct ca nu plateste taxe deloc. Adica cat de prost sa fii sa nu te prinzi cat de prost e Bernie. Daca te uiti la reteaua leftista, fascisti din corporatii (care tot in China au corporatiile, dar ne dau noua lectii) si corupti din Wall Street si evident, leftarzii care sunt mama coruptiei, minciunii si agresivitatii. Deci scutiti-ne de Gates si leftistii vostri. Si de Bernie stalinistul care vrea un mega mare guvern, sa decida el si cand, cum dau o besina.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.