Dezinformarea online se răspândește în timpul revoltelor din Regatul Unit și duce la violențe, dar autoritățile de reglementare sunt în prezent neputincioase în privința măsurilor necesare

telefon, smartphone, roaming, apel, internet, date mobile, strada Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

Ofcom, autoritatea de reglementare în domeniul mass-media din Regatul Unit, a fost aleasă anul trecut de către guvern ca autoritate de reglementare responsabilă cu controlul conținutului dăunător și ilegal de pe internet, în conformitate cu noile reglementări stricte privind siguranța online, notează CNBC. Dar chiar dacă dezinformarea online legată de înjunghierile din Regatul Unit a condus la violență în lumea reală, Ofcom, autoritatea de reglementare a siguranței online din Marea Britanie, se află în imposibilitatea de a lua măsuri eficiente de aplicare a legii, arată site-ul.

Săptămâna trecută, un tânăr în vârstă de 17 ani a atacat cu cuțitul mai mulți copii care participau la un curs de dans pe tema Taylor Swift în orașul englez Southport din Merseyside. Trei fete au fost ucise în atac. Poliția l-a identificat ulterior pe suspect ca fiind Axel Rudakubana.

La scurt timp după atac, utilizatorii rețelelor de socializare s-au grăbit să identifice în mod fals autorul atacului ca fiind un solicitant de azil care a ajuns în Regatul Unit cu vaporul în 2023.

Pe X, postările cu numele fals al autorului atacului au fost distribuite activ și au fost vizualizate de milioane de persoane.

Acest lucru a contribuit, la rândul său, la declanșarea protestelor anti-imigrație de extremă dreaptă, care au degenerat de atunci în violențe, cu atacuri asupra unor magazine și moschei și cu aruncarea de cărămizi și bombe cu petrol.

Oficialii britanici au emis ulterior avertismente către firmele de social media, îndemnându-le să combată cu fermitate informațiile false online.

Peter Kyle, ministrul tehnologiei din Regatul Unit, a purtat discuții cu firme de social media precum TikTok, Meta, societatea mamă a Facebook, Google și X cu privire la gestionarea de către acestea a informațiilor false răspândite în timpul revoltelor.

Dar Ofcom, autoritatea de reglementare însărcinată cu luarea de măsuri în cazul eșecurilor în combaterea dezinformării și a altor materiale dăunătoare online, nu este în măsură, în acest stadiu, să ia măsuri eficiente împotriva giganților tehnologici care permit postări dăunătoare care incită la revoltele în curs, deoarece nu au intrat în vigoare toate competențele prevăzute de lege.

Noile obligații impuse platformelor de social media în temeiul Legii privind siguranța online, care solicită întreprinderilor să identifice, să atenueze și să gestioneze în mod activ riscurile de prejudicii cauzate de conținutul ilegal și dăunător de pe platformele lor, nu au intrat încă în vigoare.

Odată ce normele vor intra pe deplin în vigoare, Ofcom va avea puterea de a aplica amenzi de până la 10% din veniturile anuale globale ale companiilor pentru încălcări sau chiar pedepse cu închisoarea pentru anumiți directori în cazul unor încălcări repetate.

Până atunci, însă, autoritatea de supraveghere nu poate penaliza întreprinderile pentru încălcări ale siguranței online.

În conformitate cu Legea privind siguranța online, trimiterea de informații false menite să provoace un prejudiciu nesemnificativ este considerată o infracțiune pedepsită. Aceasta ar include, probabil, dezinformarea menită să incite la violență.

Un purtător de cuvânt al Ofcom a declarat miercuri pentru CNBC că se acționează rapid pentru punerea în aplicare a legii, astfel încât aceasta să poată fi aplicată cât mai curând posibil, însă noile obligații impuse firmelor de tehnologie, care le cer prin lege să își supravegheze în mod activ platformele în ceea ce privește conținutul dăunător, nu vor intra pe deplin în vigoare până în 2025.

Ofcom este încă în curs de consultare cu privire la orientările de evaluare a riscurilor și codurile de practică privind prejudiciile ilegale, pe care spune că trebuie să le stabilească înainte de a putea pune în aplicare în mod eficient măsurile din Legea privind siguranța online.

“Discutăm de urgență cu companiile relevante de social media, jocuri și mesagerie despre responsabilitățile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ofcom.

“Deși noile îndatoriri ale platformelor în temeiul Legii privind siguranța online nu intră în vigoare până în noul an, acestea pot acționa acum – nu este nevoie să aștepte noile legi pentru a-și face site-urile și aplicațiile mai sigure pentru utilizatori”, a adăugat acesta.

Gill Whitehead, directorul grupului Ofcom pentru siguranța online, a reluat această declarație într-o scrisoare deschisă adresată miercuri companiilor de social media, în care a avertizat cu privire la riscul sporit ca platformele să fie utilizate pentru a stârni ura și violența, în contextul recentelor acte de violență din Regatul Unit, notează CNBC.

Articolul integral AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: