Primăria municipiului Miercurea Ciuc preia de la Compania de Drumuri proiectul Centurii municipiului din județul Harghita, un protocol de colaborare între autoritățile locale și CNAIR fiind semnat miercuri, la Ministerul Transporturilor. Centura va conecta zona Ciucului la Autostrada Moldovei A 8. Derularea proiectului se va face pe parcursul a două programe operaționale : proiectarea prin POIM (2023 termen limită) în timp ce execuția prin POT ( Programul Operațional Transport 2021- 2027). Practic, pentru realizarea variantei de ocolire Miercurea Ciuc cu o lungime estimată de 19 kilometri, Primăria municipiului urmează să lanseze licitația pentru documentația tehnică a transmis Compania de Drumuri : ,,Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol, și Primarul Municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, au semnat astăzi Protocolul de Colaborare pentru realizarea Variantei de ocolire a orașului. Pentru semnarea documentului, Primarul Korodi Attila a fost împuternicit de primăriile localităților care vor fi traversate de această Varianta de ocolire:
Descentralizarea în Transporturi : Primăria Miercurea Ciuc preia proiectul Centurii municipiului de la CNAIR
–Comuna Siculeni
–Comuna Sâncrăieni
–Comuna Ciceu
–Comuna Racu
În baza acestui protocol, Primăria Miercurea Ciuc urmează să deruleze procedurile necesare atribuirii contractului pentru reactualizarea Studiului de Fezabilitate, elaborarea Proiectului Tehnic și a Documentației pentru obținerea autorizației de construire. Etapa de proiectare urmează să fie finanțată prin POIM 2014-2020, iar pentru faza de implementare se vor aloca fonduri prin Programul Operațional de Transport 2021-2027. ” a transmis Compania de Drumuri.
În 2024 se estimează începerea lucrărilor de execuție, potrivit Primăriei Miercurea Ciuc : ,,Varianta de 19,1 kilometri va conecta zona Ciucului la viitoarea autostradă A8 (Ungheni–Târgu Mureș). Proiectarea și construcția variantei de ocolire, care se va desprinde de drumul european 578 înainte de Jigodin și se va reconecta înainte de Racu, ar putea începe cel mai devreme în 2024″.
Cel mai important proiect de infrastructură rutieră transferat de la Ministerul Transporturilor către autoritățile locale este Drumul Expres Oradea -Arad. Ieri, la Călărași, ministrul Sorin Grindeanu a spus că va continua predarea unor obiective mai mici primăriilor și consiliilor județene, CNAIR fiind ,,sufocată” cu aceste centuri și drumuri TransRegio.