Depozitele de gaze ale României sunt deja la aproape 100%. Stocarea continuă

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Vineri, 20 septembrie, depozitele subterane de gaze erau pline la 98,99% (aproape 3,2 miliarde metri cubi), România fiind printre țările europene cu cele mai mari stocuri pentru la iarnă, potrivit datelor asociației operatorilor de sistem de transport din Europa. Mai multe gaze decât noi au doar Portugalia și Spania, care au trecut de 100% grad de umplere. De vineri până acum, stocarea a continuat, așa că, în prezent, suntem foarte aproape de 100% grad de umplere la cinci săptămâni de sfârșitul ciclului de injecție subterană (31 octombrie). Depozitele se pot umple, din pricina unei specificități tehnice, și dincolo de 100%, așa că, după cum se vede din datele interactive Transgaz, stocarea continuă.

Mai toate țările europene stau bine cu stocurile, procentele fiind, în general, de peste 90%. Fac excepție Marea Britanie – 57% grad de umplere și Ucraina. Ucraina, în mod suprinzător, este la doar 24,72% grad de umplere, ea fiind țara cu unele dintre cele mai mari capacități subterane din Europa și din lume – 30 miliarde metri cubi. Cu o atât de mare capacitate disponibilă, ucrainenii își pun la dispoziție aceste depozite pentru ca alte state să stocheze gaze. Este totuși suprinzător de mic acest proces de umplere și datorită faptului că Ucraina nu prea are de unde să se aprovizioneze cu gaze. Din Rusia nu mai ia, de la 1 ianuarie 2025 nu va mai permite nici măcar tranzitul de gaz rusesc, iar opțiunile de import din Polonia, Ungaria sau România sunt limitate. În aceste condiții asigurarea consumului pentru la iarnă este problematică pentru ucraineni.

Revenind la România, trebuie menționat că, pe lângă depozite, unde iarna se poate face o extracție de până la 28 de milioane metri cubi zilnic, noi mai avem și producție curentă – 23-24 milioane metri cubi, la care se adaugă importuri. Capacitatea conductelor prin intermediul cărora ne conectăm cu vecinii este mare, așa că putem aduce, la nevoie, încă 20 de milioane de metri cubi, însă doar în situația în care ai de unde să aduci, anume prin intemediul unor contracte deja încheiate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: