Deficitul comercial al SUA a scăzut puternic în octombrie, pe fondul creşterii exporturilor la un nivel record

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut puternic în octombrie, pe fondul creşterii exporturilor la un nivel record, fiind posibil ca acestea să contribuie la creşterea economică în acest trimestru, pentru prima dată în mai mult de un an, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Departamentul pentru Comerţ a anunţat marţi că deficitul comercial a scăzut în octombrie cu 17,6%, până la 67,1 miliarde de dolari, aceasta fiind cel mai mare declin procentual din aprilie 2015.

Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră un deficit de 66,8 miliarde de dolari.

”Deficitul comercial se micşorează foarte mult şi contribuie la economie, ceea ce garantează o creştere mai puternică pe măsură ce 2021 se apropie de sfârşit”, a declarat Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS din New York.

Exporturile au accelerat cu 8,1%, până la un maxim istoric de 223,6 miliarde de dolari. Creşterea a fost condusă de exporturile de bunuri, care au urcat cu 11,1%, până la 158,7 miliarde de dolari, de asemenea, un nivel record.

Exporturile de materii prime şi materiale industriale au crescut cu 6,4 miliarde de dolari, iar livrările de ţiţei au avansat cu 1,2 miliarde de dolari.

Exporturile de bunuri de capital au crescut cu 3,1 miliarde de dolari, stimulate de alte echipamente industriale, precum şi de aeronave civile.

Exporturile de alimente au crescut cu 2,1 miliarde de dolari, iar cele de boabe de soia au urcat cu 1,8 miliarde de dolari.

Exporturile de bunuri de larg consum au avansat cu 1,6 miliarde de dolari, susţinute de creşterea livrărilor de pietre preţioase, precum şi de autovehicule, piese şi motoare.

Statele Unite au exportat mai multe servicii, care au crescut cu 1,0 miliarde de dolari la 64,9 miliarde de dolari. Acest avans reflectă o creştere a călătoriilor în străinătate, a altor servicii de afaceri şi a taxelor pentru utilizarea proprietăţii intelectuale.

Creşterea exporturilor a eclipsat o creştere cu 0,9% a importurilor, la 290,7 miliarde de dolari, de asemenea un nivel record.

Importurile de bunuri au urcat cu 0,7% până la un maxim istoric de 242,7 miliarde de dolari. Creşterea a fost condusă de autovehicule, piese şi motoare, ale căror importuri au urcat cu 1,5 miliarde de dolari. Au existat, de asemenea, creşteri ale importurilor de bunuri de larg consum, inclusiv de telefoane mobile şi alte bunuri de uz casnic.

Importurile de materii prime şi materiale industriale au scăzut, la fel ca şi importurile de bunuri de capital, trase în jos de scăderile înregistrate de semiconductori şi aeronave civile

Ajustat pentru inflaţie, deficitul de bunuri a scăzut în octombrie cu 13,5 miliarde de dolari, până la 97,6 miliarde de dolari. Acesta este cel mai mic deficit de bunuri reale din decembrie anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: