„Decalogul fiscal”. Cele 10 măsuri pe care antreprenorii români le consideră necesare ca România să nu se oprească din creșterea economică

manager, business man Sursa foto: Pixabay

Zece măsuri sunt necesare, în opinia antreprenorilor români, ca România să nu se oprească din creșterea economică, în condițiile unei recesiuni globale. În contextul discuțiilor coaliției de guvernare de modificare a Codului Fiscal, măsurile sunt preponderent fiscale, dar privesc și modernizarea statului. Măsurile au fost incluse într-un „decalog fiscal al antreprenorilor români”, realizat de Romanian Business Leaders.

Cele 10 măsuri sunt, potrivit Romanian Business Leaders:

Menținerea cotei unice, care a stat la baza creșterii clasei de mijloc și a generat locuri de muncă. A adus progres, creștere economică și a scos la lumină zona veniturilor gri.

Aplicarea unitară și egală a impozitelor, fără sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferențial, care creează inechitate în economie, și împovărează fiscal sectoarele neprivilegiate.

Plafonarea maximală a contribuțiilor sociale (sănătate și pensii) la veniturile salariale. Este cea mai sigură metodă pentru creșterea veniturilor salariale pentru români. Așa vor dispărea și munca la negru și formele alternative de angajare.

Creșterea colectării taxelor. Suntem o țară cu o evaziune fiscală foarte mare, cu cel mai mare decalaj de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Prin digitalizarea și profesionalizarea ANAF, acest decalaj trebuie să scadă rapid.

Reducerea cheltuielilor statului. Creșterea numărului de angajați în sistemul de stat și salariile mari creează concurență mediului privat și pune o presiune foarte mare pe bugetul statului, buget pe care din ce în ce mai puțini contribuabili îl alimentăm.

Asigurarea unei politici fiscale stabile. În fiecare an suntem bombardați de amenințări de modificări fiscale, de noi impozite și taxe, fiscale și parafiscale. Avem interpretări fiscale neunitare și controale pe subiecte netranșate la timp.

Digitalizarea reală a statului. E nevoie să aducem expertiza mediului privat în digitalizarea statului, pentru că know-howul este în mediul privat. Și este nevoie să creștem accelerat aptitudinile digitale ale funcționarilor. Nu doar că va ușura presiunea birocratică asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai mulți la bugetul de stat, pentru că va transparentiza afacerile.

Simplificare administrativă nu ține numai de digitalizare, ține și de ușurarea mediului economic de obligații administrative absurde.

Nevoia acută pentru un stat performant. Astăzi contribuabilii și cetățenii lucrează ca să țină în viață un aparat de stat uriaș, neperformant. E timpul ca statul să lucreze pentru contribuabili, și nu invers.

Transparența în decizii. Antreprenorii români doresc să fie consultați în mod real, nu de formă, după ce măsurile sunt decise, atunci când se iau decizii care îi privesc.

„Noi, antreprenorii Romanian Business Leaders, ne dorim să contribuim la construcția unui stat modern, performant, echitabil. Doar împreună, mediu de afaceri – administrație publică – societate, putem face acest lucru. Pentru că ne dorim o țară în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască”, a spus Dragoș Petrescu, Președinte RBL

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Singura solutie necesara e PREDICTIBILITATEA. Sa stie si Voyager 1 ca nu mai scormonesti in Lege dupa bunul plac.

    Pt. asta, ai nevoie de-o Justitie Independenta, care clar lipseste pt. minim inca 8 ani. (si daca ajunge USR la Putere, nu vad cum restructureaza elefantii din CCR…)

    Dupa care, Japan Style. Verticalitate. Obraz. Onoare.

    Nu merge si cu banul la pacanele si in casa … La Bursa nu ar trebui sa fie lucrurile esentiale, care tin de dezvoltarea tarii. Vrea UIPath sa se joace, n-are decat. Hidroelectrica&Co. sa stea potolite. + ca resursele primare, la fel, n-au ce cauta pe Bursa. Nu te joci cu evolutia Planetei.

    Companii de genul FAAMG(‘Microsoft’ e mai ‘noimal’ decan ‘Netflix’) sa se joace, dar si acolo implica sacrificii. De ce putea fi Facebook s-a ales praful dupa ce-au ajuns la mila diavolilor de pe Wall Street. Automat maximizezi satanismul si ignori tot ce inseamna umanismul. D’asta au ajuns atatia desufletiti … RIP RIP si iarasi RIP.

    Ar trebui sa le rationalizeze. Interzis mai mult de 2 ore de Instagram pe zi, daca nu produci ceva real, benefic societatii. (material de masturbare nu se pune)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.