Parlamentul a adoptat marți un proiect de debirocratizare puternică, ce elimină necesitatea de a avea marcă electronică și sigiliu la semnarea electronică a contractelor individuale de muncă. Mediul de afaceri a semnalat că aceasta este „o ocazie rară”, care va crește viteza digitalizării în companii.
Proiectul adoptat decisiv de Camera Deputaților modifică regulile semnării electronice, introduse în acest an, în sensul simplificării lor.
Astfel, pe de o parte, sunt eliminate marca temporală și sigiliul atunci când un contract/act adițional este încheiat/reziliat prin semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată. „Părţile pot opta să utilizeze la încheierea, modificarea, suspendarea sau, după caz, la încetarea contractului individual de muncă, semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată”, arată cele mai recente modificări. Anterior, legea stipula folosirea semnăturii avansate sau calificate împreună cu marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.
„Solicitarea a trei elemente constitutive (semnătura, marca temporală și sigiliul) pentru recunoașterea unui document electronic ca fiind original îngreunează substanțial procesul de semnare electronic, solicitând un grad de securizare mult peste necesitățile pieței și reglementărilor europene în cazul documentelor electronice. Totodată, dobândirea sigiliului electronic este un proces lung și greu, costurile asociate cumpărării acestui element fiind substanţiale”, motivează deputații, care au modificat proiectul de lege.
În plus, angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate ori a sigiliului electronic al angajatorului, pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă.
Angajatorii vor putea folosi doar semnătura electronică simplă, nu doar cea avansată sau cea calificată, pentru acte de o mai mică importanță, precum cereri de concediu, deconturi, formulare. „Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate ori a sigiliului electronic al angajatorului, pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului individual de muncă, în condițiile stabilite prin regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, potrivit legii”, prevede proiectul.
Modificările arată totodată că inspectorii veniți în control vor fi obligați să accepte și documentele electronice.
„Organele de control competente au obligaţia de a accepta, pentru verificare și control, contractele individuale de muncă și actele adiționale, precum și înscrisurile/ documentele din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă încheiate în format electronic, cu semnătura electronică, potrivit legii, fără a le solicita şi în format letric. La solicitarea acestora, documentele încheiate cu semnătura electronică pot fi transmise în format electronic şi anterior efectuării controlului”, mai preciezează proiectul.
Mediul de afaceri a apreciat acest proiect drept „o ocazie rară”. Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, a declarat: Un vot pentru OUG 36, un pas mare pentru digitalizare. Debirocratizarea relațiilor de muncă a intrat astăzi în linie dreaptă, după ce parlamentari ai tuturor partidelor au votat fără ezitare Ordonanța de Urgență 36/2021, practică ce poate stabili un model în ceea ce privește digitalizarea. Pasul în direcția corectă făcut de Guvern, dar cu probleme semnificative în aplicare a fost corectat de către cei 247 de parlamentari care au votat astăzi pentru posibilitatea semnării contractelor de muncă atât cu semnătură calificată, cât și cu cea avansată, fără sigiliu. Semnătura avansată va crește viteza digitalizării în companii. Cu ajutorul și deschiderea tuturor partidelor și a președinților comisiilor de Muncă și IT&C din Camera Deputaților, Oana Țoiu și Sabin Sărmaș, a fost corectată și eroarea Executivului privind sigiliul electronic, un fel de ștampilă digitală. Votul de astăzi este dovada că România se poate digitaliza, dar și că nu este tocmai simplu să explicăm de ce este nevoie în proces și de ce. Și să o spunem, există actori care frânează excesiv acest proces inevitabil și de care ține tot mai mult competitivitatea economică a României. Astăzi însă s-a făcut un pas înainte și le suntem recunoscători celor care au fost deschiși la dialog”.
Proiectul merge acum pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.